Na gradilištu Zgrade I. Gospodarskog centra u Osijeku danas (24. ožujka 2022. godine) održana je Početna konferencija projekta „Izgradnja zgrade I. Gospodarskog centra u Osijeku“ kojoj su nazočili ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, predstavnici izvođača radova i drugi sudionici. Nakon konferencije obišli su do sada izgrađene dijelove ovog strateškog projekta Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

 – Projekt „Izgradnja zgrade I. Gospodarskog centra u Osijeku“ provodi Osječko-baranjska županija, a Grad Osijek je partner. Realizacijom projekta dobit ćemo adekvatan objekt za održavanje sajmova i izložbenih manifestacija, ali isto tako i za organizaciju konferencija, kongresa, poslovnih susreta i ostalih poduzetničkih i poslovnih aktivnosti. Prostor je zamišljen kao multifunkcionalan, s mogućnošću prilagodbe veličini i zahtjevima događanja, a njegova ukupna površina iznosi  5.000 m2. Radovi su započeli u srpnju 2021. godine, a njihov završetak očekujemo u prosincu ove godine. Nakon toga slijedi opremanje objekta i ishođenje uporabne dozvole – uvodno je kazala pročelnica Upravnog odjela za investicije i razvojne projekte OBŽ Gabrijela Čurković te poželjela da se Završna konferencija projekta održi i prije predviđenih rokova.  

– Do kraja godine imat ćemo završen novi, ultramoderan i prijeko potreban sajamski prostor koji će uz to biti i centar gospodarskih aktivnosti, generator i inkubator svih poslovnih aktivnosti na području grada Osijeka, Osječko-baranjske županije pa i šire. Grad Osijek je generator svega onoga što istok Hrvatske mora biti i u tom smjeru zajedno radimo, a o čemu svjedoče brojni statistički pokazatelji. Na Pampasu će ponovo biti samo streljana, dok će se sajmovanje u potpunosti premjestiti u ovaj prostor gdje će se gospodarske aktivnosti na korist cijele naše zajednice odvijati svih 365 dana u godini – rekao je župan Ivan Anušić.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić zahvalio je ministrici Nataši Tramišak i županu Ivanu Anušiću na projektima koje zajednički realiziraju. – Radujemo se što će Osijek i Osječko-baranjska županija dobiti pravi sajamski prostor kakav zaslužuju. Bit će to mjesto na kojem će se razvijati različite gospodarske grane i kojim ćemo pokazati da smo metropola istočne Hrvatske. Niz projekata koji se odvijaju na području grada Osijeka napreduju jako dobro, a i brojni pokazatelji idu u prilog tome da je gospodarska situacija izuzetno pozitivna. Siguran sam da na to utječe pozitivna poduzetnička klima i potpore koje dodjeljuju i Grad i Županija, ali i infrastruktura koju stavljamo na raspolaganje ulagačima – kazao je Radić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak naglasila je kako je Zgrada I. GC-a samo dio velikog kompleksa koji će obuhvaćati brojne sadržaje.

– Početak svega je upravo ova zgrada koja će pružiti priliku za nova sajmovanja u gradu Osijeku. Poznato je da Osijek ima dugu tradiciju sajmovanja i trebao bi je nastaviti razvijati, posebno u kontekstu novih mogućnosti koje se nude, u vidu razvoja različitih brendova na području panonske Hrvatske. Važno je istaknuti da uz ovu javno-poduzetničku i poslovnu infrastrukturu koja će omogućiti kontakte među poduzetnicima, pružiti i priliku za bolju suradnju, ali i izvoznu orijentiranost. Vjerujem da će grad Osijek ovime značajno podići svoju gospodarsku vidljivost i na području cijele Slavonije, ali i izvan granica Hrvatske. Posebno veseli što je ovdje vidljiva suradnja na svim razinama, počevši od Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U novom razdoblju nastavit ćemo pratiti ovaj projekt koji će imati priliku za prijavu i ostalih zgrada koje će pak nuditi prilike za poslovanje malim i srednjim poduzetnicima. Čestitam Gradu i Županiji što su u vrlo kratkom roku od potpisa ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava vrijednog 45 milijuna kuna, krenuli u izgradnju. Ministarstvo je nešto više od 9 milijuna kuna osiguralo pomoći iz državnog proračuna, a ostatak je na partnerima, Gradu i Županiji. Osim ulaganja u javnu poslovno-poduzetničku infrastrukturu na nama je da stvaramo povoljna okruženja i kvalitetne prilike za ulaganja poduzetnika i gospodarstvenika. U narednom razdoblju 2021.-2027. godine stavili smo naglasak na digitalnu tranziciju i jačanje kapaciteta našeg gospodarstva – zaključila je ministrica Nataša Tramišak.

Izvor: www.obz.hr