U siječnju 2021. godine završena je provedba i isplaćena cjelokupna potpora za projekt korisnika OPG SCHLEIS GABRIEL, što je drugi završeni projekt odobrenih korisnika putem 1. Natječaja LAG-a ,,Strossmayer“ za mjeru 1.1.4. sukladnu 6.3.1. iz PRR RH iz Lokalne razvojne strategije LAG-a. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je potporu od 111.678,00 (u kunskoj protuvrijednosti 15.000 EUR) za projekt ,,Pčelarstvo Schleis“ korisnika OPG SCHLEIS GABRIEL.  

Projekt ,,Pčelarstvo Schleis“ uključivao je kupovinu 50 pčelinjih zajednica, adaptaciju zatvorenog prostora u namjenu izrade vrcaone/skladišta, ugradanju solarnog sustava sa klima uređajem, kupnju rabljene automatske vrcaljke, kupnju rabljenog parnog topionika, kupnju rabljenog stola za otklapanje te kupnju nove traktorske kosilice.

Putem LAG Natječaja korisniku OPG SCHLEIS GABRIEL je omogućeno financiranje kojim je izvršio neophodne investicije koje su doprinijele radu, razvoju i opstanku OPG-a.

OPG GABRIEL SCHLEIS je malo obiteljsko gospodarstvo koje se već nekoliko koljena unazad bavi uzgojem pčela za vlastite potrebe. Sve je počelo s omamom koja je krajem prošlog stoljeća držala pčele na području Budrovaca. Njezine zabilješke i recepti, koji su se prenosili u obitelji, bili su Gabrielu Schleisu motivacija i poticaj da na Pučkom otvorenom učilištu u Osijeku završi osposobljavanje za pčelara, te uz potporu obitelji otvori OPG i na taj način nastavi obiteljsku tradiciju.

S puno entuzijazma i rada, uz mnogo samostalno izrađene i improvizirane pčelarske opreme, Gabriel Schleis je 2009 godine sa obitelji krenuo pčelariti. Bio je to mukotrpan i fizički težak put. Ipak, ustrajni u poslu i optimistični da će svaka iduća pčelarska sezona biti bolja, uspjeli su se održati. Rad s pčelama potakao me i na inovativnost, navodi Gabriel Schleis. Dobitnik je nagrade na natječaju „Najbolja poduzetnička ideja“ na području Osječko-baranjske županije u 2014. godini za ideju „Košnica za proizvodnju voska“.

Uz to OPG Gabriel Schleis od 2020 godine u ponudi ima i api-terapiju. Izradili su api-komoru za api-inhalacije. Udisanje zraka iz košnice je korisno kao pomoć kod bolesti respirativnog sustava –bronhitisa – alergija – astme, migrena, za dizanje imuniteta organizma i poboljšanje općeg psihofizičkog stanja organizma. Api-inhaliranje se provodi s pomoću maske za udisanje s jednosmjernim ventilom tako da se zrak iz košnice udahne na usta, a povratni izdisaj ide na nos kako se ne bi poremetila mikroklima u košnici.

OPG GABRIEL SCHLEIS je korisnik znaka ,,Med hrvatskih pčelinjaka“ Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Cilj nam je svake godine održati kvalitetu, ali i napredovati u tehnologiji proizvodnje, te ponuditi bogatu paletu pčelinjih proizvoda, navodi Gabriel Schleis.

https://www.facebook.com/OPG-Schleis-Gabriel-100553594968715/

https://www.opg-schleis.hr/