Europski investicijski fond (EIF) i Fil Rouge Capital danas su potpisali Sporazum o financiranju razine II kojim je omogućeno lansiranje financijskog instrumenta „ESIF Fond rizičnog kapitala“ uključujući i Akceleratorsku komponentu, čime je Fil Rouge Capital postao upravitelj fonda zahvaljujući bogatom iskustvu u upravljanju fondovima rizičnog kapitala i akceleratorima.

Radi se o novom financijskom instrumentu na hrvatskom tržištu, koji je namijenjen poticanju razvoja isključivo hrvatskih poduzetnika početnika (Start-upova). Ukupna vrijednost programa je preko 42 milijuna eura, od kojih je 35 milijuna eura osiguralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta iz Prioritetne osi 3 „Poslovna konkurentnost“ u okviru OPKK 2014 – 2020.

Sporazum su potpisali direktor EIF-a Jacques Darcy i osnivač Fil Rouge Capitala Julien Coustaury. Time je ujedno Fil Rouge Capital preuzeo obvezu prikupiti privatni kapital koji će se, paralelno uz dodijeljena sredstva iz europskih fondova, ulagati u inovativne start-upove. Do sada je ovaj financijski instrument privukao interes od gotovo 7 milijuna eura privatnog kapitala, uz najavu mogućnosti povećanja tog iznosa.

Snažan vjetar u leđa poduzetnicima početnicima i rastu inovacija u Hrvatskoj

Svečanom potpisivanju Sporazuma prisustvovali su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec, član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo te mnogi drugi.

Ministar Horvat tom prilikom je izjavio kako će se na ovaj način dati snažan vjetar u leđa poduzetnicima početnicima, još jači poticaj na pokretanje poslovanja u Hrvatskoj te dodatno osnažiti područje inovativnosti. „Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta posljednjih nekoliko godina intenzivno potiče razvoj start-up poduzeća, prije svega putem bespovratnih sredstava, a od prošle godine i putem vaučera za male i srednje poduzetnike. Jasno je da oni koji brže, lakše i jeftinije dolaze do izvora financiranja ostvaruju i određenu konkurentsku prednost, pa je pristup novcima kao komponenta poduzetničke okoline ključan“, istaknuo je ministar Horvat.

Dodatno je naglasio da kada su financijski instrumenti usmjereni na početnu fazu poduzeća i na inovativne projekte koji su ekonomski iskoristivi postaju jedan od najučinkovitijih načina korištenja financijskih resursa u svrhu poticanja malog i srednjeg poduzetništva. „Inovativnost je ono na što će se morati oslanjati gotovo svi gospodarski sektori ako žele opstati na sve dinamičnijim tržištima. Naš je cilj da sve potpore koje država osigurava za istraživanje i razvoj budu dodatan poticaj poslovnom sektoru na što više vlastitih ulaganja u inovacije“, zaključio je ministar.

Potpore od najranije faze inkubacije, preko akceleracije sve do faze rasta i razvoja start-upova

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Žalac naglasila je kako je potpisivanje Sporazuma između EIF-a i Fil Rouge Capitala još jedan korak u smjeru ostvarenja cilja kojeg si je Vlada RH postavila za revitalizaciju hrvatskog tržišta start-upova „Osiguranjem EU sredstava za novi financijski instrument Vlada je dala snažan poticaj hrvatskim poduzetnicima. Očekujemo rast investicija u poduzetnike početnike kako bi inovativna poduzeća konačno dobila poticaj za tržišni rast i razvoj“, istaknula je ministrica Žalac. „Neupitan je doprinos ovog financijskog instrumenta u smjeru ubrzanja transformacije našeg gospodarstva kroz koncentraciju inovacijskih kapaciteta i dostupnosti poduzetničke potporne infrastrukture, a s krajnjim ciljem povećanja globalne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva“, zaključila je Žalac.

Direktor upravljanja mandatima vlasničkih ulaganja EIF-a Jacques Darcy prilikom potpisivanja Sporazuma objasnio je kako će ovaj Fond imati dva dijela financiranja. „Onaj nešto manji dio od 10 do 50 tisuća eura bit će namijenjen inovativnim startupima koji tek kreću ili imaju poslovno ideju, dok je drugi dio namijenjen tvrtkama koje već posluju, prošle su ranu fazu razvoja i rade na usavršavanju već postojećeg proizvoda. Takvim tvrtkama će na raspolaganju biti investicije i do 1,5 milijuna eura“, istaknuo je Darcy te izrazio veliko zadovoljstvo suradnjom EIF-a s Vladom Republike Hrvatske.

Ovaj novi fond označit će promjenu za start-up tržište u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital moći će uložiti 42 milijuna eura u čitav spektar poduzetnika početnika, od najranije faze inkubacije, preko akceleracije i konačno do faze rasta start-upova. Već smo vidjeli da u Hrvatskoj ima mnogo talenata koji mogu imati koristi od ulaganja ovog fonda i od smjernica koje Fil Rouge može dati s pomoću međunarodne mreže mentora – radujemo se što ćemo je podržati. Vrlo smo ponosni što smo izabrani za upravljanje ovim fondom i predani smo njegovom budućem uspjehu. Želimo se zahvaliti EIF-u na vjeri u nas i na profesionalnosti te brzini kojom je taj proces završen”, naglasio je tom prilikom i predstavnik upravitelja fonda Fil Rouge Capitala II Julien Coustaury.

/public/MRRFEU_Potpisivanje (3).JPG
/public/MRRFEU_Potpisivanje (6).JPG
/public/MRRFEU_Potpisivanje (5).JPG
/public/MRRFEU_Potpisivanje (4).JPG

Izvor: www.mingo.hr