Kvaliteta sadnica također ovisi i o osjetljivosti vrste, ali i o samom sjemenu iz kojeg je dobivena. Ona hibridna obično imaju tvrđi plod, ali i čvršću stabljiku, napominje vrtlarica Kaja Krip. 

Presadnice se sade na otvoreno kada prođe opasnost od mraza. U kontinentalnom djelu to je početkom ili sredinom svibnja, a u toplijim krajevima može se već i početkom travnja. Naravno, sve ovisi o trenutnim vremenskim prilikama.

“Nekih 15 do 20°C je najidealnija temperatura za sadnju. Ako je viša nije dobro, a isto tako i ako je niža“, napominje vrtlarica Kaja Krip iz Novog Mihaljeva. 

Kvaliteta sjemena ovisi o urodu

O tome kakva je sadnica u vrijeme sađenja ovisit će i sam urod na kraju. “Treba biti zelena, čvrsta, stabilna. Korijen joj mora biti lijep, bijel i zdrav“, pojašnjava Poljoprivrednoj televiziji. 

Loša sadnica, dodaje, prepoznaje se po uvrnutom listu i onda ju je vjerojatno napala uš, a ako je promijenila boju onda se radi o nekoj bolesti kao što je plamenjača. 

Kvaliteta također ovisi i o osjetljivosti vrste, ali i o samom sjemenu iz kojeg je dobivena. Ona hibridna obično imaju tvrđi plod, ali i čvršću stabljiku. 

“Daleko je bolje da se uzimaju hibridna jer više urode. Domaća naša su dobra, ali ne daju toliku količinu“, ističe sugovornica.

Ove je godine zbog niskih temperatura u travnju kasnilo i sađenje u plastenicima. Inače, kaže Krip, proteklih godina već su do 10. travnja posadili sve, a ove godine su to zadnji tjedan u 4. mjesecu. 

“Pošto su preko noći temperature niže mi stavljamo agril i onda ga ujutro maknemo“, dodaje. 

S druge strane, ako je sadnica vani, potrebno ju je zaštititi s dva kolčića i najlonom ili barem s nekim amperom

Potrebno ih zalijevati i održavati

A kada je riječ o toplini i vlazi, biljke ih vole, no i s time, upozorava treba paziti. Nakon što se presade na stalno mjesto potrebno ih je zalijevati, održavati, pratiti temperaturu, a najbitnije je da im nije prevruće. Također, kaže, treba se kidati zaperke. 

Rajčicu tako treba zalijevati rjeđe, ali obilnije dok paprika traži malo više vode, ali ne voli biti u mokrome. Općenito, napominje, valja obratiti pozornost na količinu zalijevanja u određenim fazama rasta. 

Ono najvažnije, biljke se ne smiju zalijevati jako hladnom vodom. Ona treba biti odstajana

Što se prihrane tiče, važno je držati se uputa na ambalaži i paziti kada se i kako koje gnojivo primjenjuje s obzirom na fazu rasta i razvoja biljke. 

Izvor: agroklub.com