Potpora se dodjeljuje za sufinanciranje uzgojno valjanih rasplodnih muških i ženskih kljunova kokoši hrvatice i zagorskog purana upisanih u Središnji popis matičnih jata izvornih pasmina peradi.

Započelo je podnošenje zahtjeva za potpore za unaprjeđenje uzgoja izvornih pasmina peradi, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Naime, objavljen je Pravilnik o provedbi Programa potpore za razdoblje od 2021. do 2023. godine, obavijestili su iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Kako pojašnjavaju, potpora se dodjeljuje za sufinanciranje uzgoja uzgojno valjanih rasplodnih muških i ženskih kljunova kokoši hrvatice i zagorskog purana upisanih u Središnji popis matičnih jata izvornih pasmina peradi koja se nalaze na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 15. listopada u godini podnošenja zahtjeva za potporu.

Korisnici potpore su poljoprivrednici u smislu članka 3. stavka 1. točke a. Zakona o poljoprivredi upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji sudjeluju u provedbi uzgojnih programa za izvorne pasmine peradi.

Jedinični iznos potpore po kljunu utvrđuje se temeljem ukupnog broja prihvatljivih kljunova za potporu i visine sredstava predviđenih Programom, pri čemu jedinični iznos potpore ne može biti veći od:

  • 110 kuna po prihvatljivom kljunu zagorskog purana
  • 40 kuna po prihvatljivom kljunu kokoši hrvatice.

Više o provedbi novog Programa možete pronaći ovdje.

Kroz tri godine trajanja Programa korisnicima je na raspolaganju ukupno 1.500.000 kuna, odnosno 500.000 kn godišnje.

Izvor: agroklub.com