Rezidba je ključna mjera za određivanje visine prinosa u narednoj ili tekućoj godini i zato je od velike važnosti znati kako se pravilno održavaju stabla voćaka.

Što doktor pogriješi zemlja pokrije. Što voćar pogriješi vrijeme otkrije“, poslovica je koju većina uzgajivača smatra točnom. Rezidba je ključna mjera za određivanje visine prinosa u narednoj ili tekućoj godini i zato je od velike važnosti znati kako se pravilno režu stabla voćaka.

Iz tog razloga potrebni su educirani i prije svega iskusni rezači koji u kontinuitetu rade jer dvije ili tri godine odsutnosti istog radnika u jednom nasadu mogu utjecati na kvalitetu odrađenog posla i prinos voća. 

Ima i onih koji samo “odrađuju” posao ne vodeći računa o broju rodnih pupoljaka, posebice ako ih nema dovoljno na stablu i tako ostavljaju poljoprivrednika bez prinosa koji bi mogao pokriti barem troškove rezidbe ili zaštite nasada.

Ostaviti jednu bočnu granu, da bude provodnica

U ovom slučaju, na primjeru krušaka, objasnit ćemo najvažnije pojedinosti zimske rezidbe. Kod najzastupljenijih sorti, Viljamovke i Santa Marije, nakon orezivanja, stabla bi trebala biti u obliku piramide. Dakle, u donjoj bazi ostavlja se nekoliko dužih skeletnih (četiri do pet) s jednogodišnjim granama koje će služiti za zamjenu i dvogodišnjim i trogodišnjim, koje nose rod.

Trogodišnja grana kruške

U sredini debla ostavljaju se dvogodišnje i trogodišnje grane i dvije ili tri slabije skeletne. Pri vrhu se režu dugačke rodne odnosno ostavlja se jedna bočna koja će biti provodnica i nekoliko kratkih dvogodišnjih, rodnih grančica. Osim u slučaju da su se prethodnih godina ili tijekom ljetne rezidbe sve kratke rodne orezale. Tada se vrh prevodi na jednu ili dvije duže rodne grane, ne više.

Ne zasjenjivati srednju i donju zonu stabla

Zašto je važno ne ostavljati više dužih rodnih grana pri vrhu stabla? Mnogi uzgajivači smatraju da će se na taj način smanjiti bujnost, što nije istina. Takve grane, ako bude rodna godina, stvaraju takozvani “kišobran” – nadviju se nad srednjim i donjim dijelom stabla, stvaraju sjenu i uzrokuju slabije formiranje rodnih pupoljaka za narednu godinu, u donjoj i srednjoj zoni debla. Ako bude mraza, poznato je da više stradaju plodići bliže površini zemljišta pa se događa da rodnost dominantno prelazi u gornji dio krošnje, što nije dobro.

Postoji još jedno rješenje, a to je da se u slučaju nedostatka kratkih rodnih grana, pri vrhu krošnje, one koje su duge rodne, skrate na nekoliko pupova, nakon čega se, u ljetnoj rezidbi, eliminira višak izraslih iz tih rezova. To se radi kako ne bi crpile snagu za formiranje novih pupoljka i rodnih grančica u gornjoj zoni stabla.

U svakom slučaju, pet ili šest jakih rezova u gornjem dijelu krošnje sigurno će dovesti do izbijanja velikog broja novih grana od kojih se većina mora ukloniti kod ljetne rezidbe. Kruška orezana u zimskom periodu koja ima oblik piramide izgleda atraktivna za oko, ali moramo biti svjesni da će, ako se ova agrotehnička mjera ne bude primjenjivala na ljeto, doći do rasta novih grana koje će crpiti snagu i dovesti do slabijeg formiranja rodnih pupoljaka za narednu sezonu.

Mijenjati rodne grančice

Optimalno rješenje je umjerena rezidba jer je drveće u voćnjacima uglavnom cijepljeno na divlju krušku koja je bujna podloga. Jače orezivanje znači veliki porast, odnosno bujnost i slabije dospijevanje u rod dok slabije znači bolju rodnost i slabiji vegetativni rast. U slučaju da u srednjem i donjem dijelu krošnje imamo situaciju da je dosta rodnih pupoljaka, ako nema zamjenskih grana s lisnim pupoljcima, ove se moraju prikratiti na bočnu dvogodišnju ili jednogodišnju ili prorijediti odnosno, skroz orezati.

Nije poželjno ostavljati gole zone u sredini stabla

Od tri takve grane treba skroz orezati jednu kako bi se potaknuo rast nove zamjenske. Ako se to ne obavi imat ćete rod na te tri grane, ali ga neće biti u idućoj ili, ako ga bude, to je vrlo mala količina. Zamjenske grane se tijekom vegetacije postave u položaj od 90 stupnjeva, kako bi se prije formirali rodni pupoljci. Nije poželjno ostavljati gole zone u sredini stabla kao što se često događa u praksi jer se gubi dosta roda.

Pazite na pupoljke

Treba voditi računa i da se rodna zona ne udaljava daleko od provodnice odnosno ako na skeletnoj grani imate prvo lisni ili mješoviti pa pri kraju rodni pupoljak, ostavite onaj lisni i mješoviti jer će se u narednoj vegetaciji iz njih razviti plodovi, a iz rodnog pupa, plodovi će se formirati u tekućoj sezoni. Grana će se u narednoj godini, u većini slučajeva, skratiti do lisnog ili mješovitog pupoljka.

Zbog svega navedenog važno je imati iste rezače koji će rezidbom pratiti brojnost rodnih pupoljaka na stablu i koji će znati kako ih orezati, a da svake godine voćar ostvaruje dobre prinose. Česta smjena ovih radnika nije dobra jer se malo tko od njih slaže u vezi s načinom primjenjivanja ove agrotehničke mjere.

Izvor: agroklub.com