Riječ je, kažu iz Ministarstva, o aplikaciji koja će poljoprivrednicima omogućiti pristup ključnim informacijama za ispunjavanje administrativnih obveza i pomoći im pri razvoju proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede će idući tjedan predstaviti eSavjetnik

Riječ je, kažu, o aplikaciji koja će hrvatskim poljoprivrednicima kroz personalizirano sučelje pružiti središnje mjesto za pristup ključnim informacijama važnim za ispunjavanje administrativnih obveza i pomoći im pri razvoju proizvodnje. Ujedno, Ministarstvu omogućiti jednostavniju i bržu komunikaciju s proizvođačima te kvalitetniju analizu podataka.

“Poljoprivrednici će kroz eSavjetnik moći pronaći stručne savjete i vijesti iz područja ove proizvodnje, detaljne informacije i najave o vremenskim prilikama u njihovom području, informacije o registriranim i odobrenim sredstvima za zaštitu biljaka te preporuke za zaštitu bilja, kao i lokacije za zbrinjavanje ambalažnog otpada”, najavljuju.

Također, putem ove mobilne aplikacije i web platforme moći će se preuzeti sve obvezne evidencije za IAKS mjere, pronaći najbližeg dostupnog savjetnika Ministarstva stručnog za traženi sektor proizvodnje, a obveznicima mjera iz Programa ruralnog razvoja bit će omogućeno personalizirano praćenje njihovih obaveznih edukacija te prijavu na iste.  

“Nastavak je to procesa digitalizacije javnih usluga koja je započela uvođenjem e-poljoprivredne iskaznice (ePI) koja služi za poslovanje bez papira, štedi vrijeme, radne sate te omogućuje jedinstvenu identifikaciju, digitalni potpis i podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u“, navode dalje i podsjećaju da ova iskaznica mijenja sve postojeće kartice – tzv. zelenu poljoprivrednu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja.

Do sada ju je, napominju, zatražilo gotovo 56 tisuća hrvatskih poljoprivrednika, preuzelo gotovo 40 tisuća, a u prvoj, testnoj godini, njih 7.000 je jedinstveni zahtjev za potpore prvi put podnijelo uz digitalni potpis. 

Podsjećaju i da je jedan od važnih alata informiranja šire javnosti jest i aplikacija HRana, nastala u suradnji Ministarstva poljoprivrede i Agencije za komercijalnu djelatnost, a koja omogućava građanima koji to žele primanje obavijesti o svim detaljima povlačenja ili opoziva proizvoda s tržišta u Hrvatskoj i u Europskoj uniji u realnom vremenu.

Od svoje objave u svibnju 2020. godine do danas preuzeta je 11.132 puta, a s obzirom na povećani broj opoziva u posljednje vrijeme HRana je samo u posljednjih tjedna dana preuzeta gotovo tisuću puta, stoji u priopćenju. 

Izvor: agroklub.com