Haibelova pralina i školska vina specifični su proizvodi Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova koja je partner na projektu VirtuOS ­ – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva (UP.03.3.1.05.0006) Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka. Predstavljeni su RCK timu 8. prosinca 2020. godine nakon održavanja prvog koordinacijskog sastanka u sklopu projektne aktivnosti II.1.2. uspostava vijeća za regionalnu suradnju u sektoru turizma i ugostiteljstva i odbora za provedbu projektnih aktivnosti.

Dogovoreno je kako i kada će se uključivati u provedbene aktivnosti, posebice prve koje su u planu realizacije, a odnose se na jačanje kompetencija nastavnika, tko će od nastavnika na usavršavanje iz engleskoga jezika i digitalnih kompetencija. Voditeljica projekta VirtuOS Dorotea Telarović naglasila je kako partner SSŠ Antuna Horvata ima specifičnu nišu povezivanja urbanog i ruralnog kroz hranu kao funkcionalni suvenir te u dijelu agroturizma, a uz sve to imaju ljude koji projekte mogu iznijeti.

Nakon sastanka učenici prvog razreda kuharstva izrađivali su Haibelove praline, koje su suvenir škole i grada Đakova. Izrađuju ih od suhoga voća sa svojih oglednih poljoprivrednih površina te lokalnih domaćih gospodarstava i smjese za paprenjake. Svaku kuglicu važu, oblikuju, uranjaju u čokoladu te „šaraju“ bijelom čokoladom. To je ujedno bila najava uvođenja obrazovnog programa djelomične kvalifikacije „Hrana kao funkcionalni suvenir“ te vinski sommelier.

Voditelj RCK Ugostiteljsko-turističke škole Andrej Kristek naglasio je kako će ulaganjima kroz projekt VirtuOS osigurati nove obrazovne programe za učenike i odrasle polaznike koji se u sektoru ugostiteljstva i turizma nisu mijenjali još od devedesetih godina. Cilj Regionalnog centra kompetentnosti je postići izvrsnosti obrazovanja u tom sektoru.

“Očekuje se da djeca dobiju kvalitetnije programe, od ovih koji su zastarjeli. Treba reći da su oni s početka devedesetih godina koji ne odgovaraju potrebama tržišta rada i gospodarstvenika. Dakle, djeca rade stvari koje su se radile u osamdesetima. A znamo svi da je kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje uznapredovalo i traži se od djece jako puno toga što bi oni trebali raditi. Vjerujem da će sve ovo s čim smo krenuli u projekt pokrenuti i unaprijediti strukovno obrazovanje”, objasnio je voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek dr.sc. Andrej Kristek.

Kao partner u projektu, đakovačka će škola dobiti specijalnu suvremenu opremu za dva praktikuma kuharstva, opremit će se praktikum eno-gastronomije koji ima vinski podrum, laboratorij i kušaonicu vina u Trnavi gdje je proljetos uz ladanjsku kuću zasađen mladi vinograd na pola hektara pod sortama graševine, 800 trsova i 900 frankovke. Tako će poljoprivredno-školsko imanje biti primjer zaokružene i cjelovite proizvodnje vina od vinograda, preko podruma do kušaonice. Inače, učenici proizvode školsko vino s kojim su na Turističko-gospodarskoj manifestaciji vinogradara i vinara Slavonije i Baranje Bonavita 2019. godine osvojili priznanje, a 2018. zlato za kupažu graševine i chardonnaya. S nastavnicima su napisali dvije kuharice: Srednjovjekovna đakovačka kuharica te Adventska i božićna kuharica.

“Dobit ćemo opremu vrijednu nekoliko milijuna kuna, edukaciju za naše djelatnike, naše obrtnike u gradu Đakovu za one koji se bave ugostiteljstvom i turizmom. Imat ćemo nove kurikulume koje ćemo uvesti u odgoj i obrazovanje. Djeci i roditeljima ponudit ćemo nove suvremenije programe koji će ih prilagoditi tržištu rada”, rekao je u povodu najave ulaganja ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata Mirko Ćurić. Sve će se to realizirati u iduće tri godine.

Izvor: moje-djakovo.com