Na sjednici Stalnog Odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje  (SCoPAFF), održanoj u srijedu 18. travnja 2018., jednoglasno je usvojena odluka kojom se u potpunosti ukidaju ograničenja za premještanje goveda u nacionalnom prometu u Republici Hrvatskoj do kojih je došlo radi preventivnog cijepljenja  protiv bolesti kvrgave kože (BKK). Očekujemo da bi ova odluka mogla stupiti na snagu početkom svibnja.

Odluka o početku preventivnog cijepljenja donesena je 2016. godine na temelju procjene tadašnje epidemiološke situacije, odnosno zbog ubrzanog širenja virusa BKK u zemljama regije koje graniče s Hrvatskom te na osnovi i hitnog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane o pozitivnim učincima preventivnog cijepljenja na sprječavanje širenja bolesti.

U 2016. godini preventivno je cijepljeno 432 145 goveda, tijekom 2017. docijepljeno je 468 574 grla, a za ublažavanje posljedica provedenog cijepljenja vlasnicima stoke do danas je isplaćena odšteta u vrijednosti  43,5 milijuna kuna.

 „Naši veterinari i inspektori odradili su dobar posao i spriječili pojavu  bolesti kvrgave kože u našoj zemlji. Posljedica je bilo, ali svaku štetu od preventivnog cijepljenja smo nadoknadili. Do dobivanja statusa zemlje slobodne od bolesti treba proći još neko vrijeme, ali da bismo ga dobili moramo svi dobro otvoriti oči i svaku možebitnu promjenu na govedima prijaviti veterinarima. Još jednom zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj dvogodišnjoj akciji, a posebno zahvaljujem našim poljoprivrednicima na strpljenju i povjerenju.

– izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Nakon uspješno odrađenog cijepljenja pa docjepljivanja i činjenice da se tijekom dvogodišnjeg razdoblja BKK-a nije utvrdila ni na nijednom grlu goveda Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o prestanku cijepljenja goveda od 1. siječnja 2018. godine.

Stalni Odbor EK jednoglasno je  odlučio odobriti RH slobodan nacionalni promet goveda. Članovi Odbora tom su prigodom naglasili važnost preventivnog cijepljenja i zahvalili Republici Hrvatskoj na provedenim mjerama radi zaštite ukupnog stočnog fonda EU od vrlo pogubne prijetnje BKK-a. Pozitivno je također uz pohvalu ocijenjen i program nadziranja u 2018. godini čijom će provedbom Hrvatska vratiti status države slobodne od BKK.

Izvor: www.mps.hr