Odgovori na pojedina pitanja dat će nam važne podatke radi sagledavanja stanja OPG-a te pružiti temelj za planiranje aktivnosti kako bi se stanje u pojedinim sektorima popravilo, kaže pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ, Silva Wendling.

Na jesen ove godine dobit ćemo točne podatke o stanju OPG-ova na području cijele Hrvatske. U sklopu Popisa poljoprivrede 2020, u obilazak obiteljskih gospodarstava od 14. rujna do 14. listopada, kreće čak 1.697 osoba, od čega 120 na području Osječko-baranjske županije.  

“Popisom ćemo dobiti preciznije podatke o hrvatskoj poljoprivredi i omogućit će nam bolje sagledavanje stanja, kao i pronalaženje rješenja za probleme u pojedinim sektorima poljoprivredne proizvodnje na državnoj i regionalnoj, odnosno lokalnoj razini, kao i za bolje planiranje potpora za njen razvoj”, kaže nam pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling

Inače, pojašnjava, podatke o broju OPG-a u Osječko-baranjskoj županiji prate na godišnjoj razini na temelju onih koje objavljuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

30% ukupne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj proizvedeno je na području OBŽ

“U 2019. godini na području Županije imamo rast poljoprivrednih gospodarstava u svim kategorijama u odnosu na 2018. godinu, a taj trend postoji i na razini cijele Republike Hrvatske. U 2018. godini na području OBŽ u Upisnik je upisano 11.933 OPG-a, a u 2019. godini taj broj je iznosio 12.033 OPG-a”, otkriva nam. 

Pročelnica UO za poljoprivredu OBŽ, Silva Wendling (Foto: Melita Berečić)

Rezultati ovoga popisa, dodaje pročelnica, su od iznimne važnosti za Županiju jer je poljoprivreda, kao i prehrambeno-prerađivačka industrija, osnova njezina gospodarskog rasta i razvoja.

“Na našem se području nalazi 18,5 % od ukupnih poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj, a i 30% ukupne proizvodnje mlijeka proizvedeno je u OBŽ. Također, od ukupnog broja goveda u Hrvatskoj na području Osječko-baranjske županije je 18,2 %”, naglašava. 

Kreće Popis poljoprivrede 2020., traži se 1.697 popisivača

Vezano uz samo popisivanje, na web stranici Popis poljoprivrede 2020 Državnog zavoda za statistiku, vidljiv je i sam obrazac upitnika te grupe pitanja.

Posljednji popis obavljen je 2003. godine 

“Temeljem prikupljenih informacija dobit ćemo točne podatke o OPG-u, zaposlenima na gospodarstvu, korištenju zemljišta, očekivanim prirodima važnih usjeva i površinama u ekološkoj poljoprivredi, površinama pod navodnjavanjem, o stočarskoj proizvodnji, objektima za smještaj stoke, kao i gospodarenju gnojem, informacije o mehanizaciji pojedinog OPG-a, te korištenju pojedinih mjera iz Programa ruralnog razvoja”, kaže i dodaje da će odgovori na pojedina pitanja iz navedenih grupa sigurno dati veoma važne podatke radi sagledavanja stanja OPG-a, te pružiti temelj za planiranje aktivnosti kako bi se stanje u pojedinim sektorima popravilo. 

“Svi moramo biti svjesni da je naša poljoprivreda dio Zajedničke poljoprivredne politike EU, a njezin zadnji cjeloviti popis je bio 2003. godine kada Hrvatska nije bila članica EU. Međutim, važni su bili svi podaci koje smo imali prilikom pregovaranja radi ulaska u EU i zatvaranja pojedinih poglavlja”, zaključuje S. Wendling. 

Izvor: agroklub.com