Grad Đakovo, Univerzal d.o.o. za komunalne djelatnosti i Turistička zajednica grada Đakova i ovoga proljeća, 4. i 5. svibnja, organiziraju već tradicionalni Sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva Đakovo Expo Zlatne ruke. Za razliku od prijašnjih godina, kada je domaćin ovoj manifestaciji bilo Sajmište u Piškorevcima, Grad je za jubilarno 10. sajamsko izdanje odabrao novu lokaciju, pa Zlatne ruke stižu na Državnu ergelu Đakovo u Šenoinu 45, gdje je u zatvorenoj jahaonici i dvorištu Pastuharne više od 5.000 četvornih metara sajamskog prostora.

Sajam Đakovo Expo proteklih godina donosi pozitivne rezultate lokalnom gospodarstvu i ima važan mikroekonomski potencijal koji prepoznaju domaći obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i mali i srednji poduzetnici. Osnovni je cilj manifestacije revitalizirati i popularizirati poljoprivredu, predstaviti potencijal sela u suvremenom društvu, spasiti od izumiranja tradicijske zanate, prezentirati suvremene obrte i život u ruralnom prostoru, zaštitu domaćih agroproizvoda na tržištu kao i nove, mnogima još neotkrivene mogućnosti koje pruža moderna poljoprivredna proizvodnja bazirana na “pametno” pripremljenim projektima i “povlačenju” bespovratnih sredstava iz europskih fondova.

2

Poduzetnicima Đakovo Expo daje konkretne smjernice s terena i otvara prostor budućih ulaganja, a uz bogatu gastronomsku ponudu domaće kuhinje, brojnih delicija slavonskog podneblja, vinske kapi i slastica s Festivala čokolade, Zlatne ruke nose veliki potencijal za razvoj gastroturizma. Kako Đakovo ima bogatu obrtnu i cehovsku tradiciju u istočnoj Slavoniji, u organizaciji Expoa svake godine sudjeluje i Udruženje obrtnika Đakovo, koje nakon višegodišnje recesije u gospodarstvu ponovno bilježi pozitivne trendove i rast obrta, pa ih je u ovom trenutku na području Đakova 823.

Osim rukotvorina i proizvoda obiteljskih gospodarstva, obrta, zadrugara i udruga, na jubilarnome 10. Đakovo Expou bit će izložena poljoprivredna oprema i mehanizacija. U suradnji sa suorganizatorima i već dokazanim partnerima, Veterinarskom stanicom Đakovo, Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom, Inspectom i Udrugom za zaštitu životinja dvodnevni program jubilarnih Zlatnih ruku upotpunjuju stručna predavanja, zanimljive radionice i edukacije o aktualnim temama, a Hrvatska poljoprivredna agencija, Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda i Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda organiziraju revijalnu izložbu teladi nazvanu Bambino kup. Deset najmlađih uzgajivača iz Osječko-baranjske županije, odjevenih u tradicijske narodne nošnje, tom će prilikom prikazati umijeće predvođenja teladi. Bambino kup promovira stočarsku proizvodnju i obiteljsku tradiciju uzgoja stoke, koja se prenosi s generacije na generaciju.

4

Đakovačka Srednja strukovna škola Antuna Horvata i Ekonomska škola “Braća Radić” ovogodišnji su Sajam odlučile iskoristiti za prezentaciju strukovnih i ekonomskih zanimanja i kreativne radionice za školarce, u čemu će im se pridružiti učenička zadruga OŠ “Matija Gubec” Piškorevci i njihovi vršnjaci iz istoimene škole vojvođanskog Tavankuta. Na 10. Đakovo Expo, na poziv svojih đakovačkih kolega, stižu i mladi strukovnjaci iz Kaštela. Pred malim je i velikim posjetiteljima školskih radionica izazov vlastoručne izrade dukata i slamnatih predmeta, ali i licitarskih srdaca od kartona i vune. Budućim će srednjoškolcima posjet izlagačkom prostoru srednjih škola biti prilika za upoznavanje s ekonomskim i strukovnim zanimanjima iz prve ruke.

Od pamtivijeka su Đakovo i Đakovština bazen poljodjelske proizvodnje i srce žitnice Hrvatske, kažu organizatori, i zbog toga zaslužuju ovakav sajam koji bi vrlo brzo mogao postati brend i pronaći svoje stalno mjesto u kalendarima sajamskih priredbi.

 

11

Izvor: www.tzdjakovo.eu