Iskusni proizvođač Tomica Japarić pojasnio je zašto je važno vezati rajčicu i na koji način kidati zaperke.

Jedna od mjera koja pridonosi uspješnoj proizvodnji rajčice je njezino vezivanje, ali i kidanje zaperaka.

Kada je riječ o vezanju biljke, ova radnja se obavlja jer biljke rastu vrlo visoko i ne mogu se same održavati u okomitom položaju.

“Morate ju učvrstiti zbog vjetra i težine. Kada dođe do ekstremne visine, plodovi neće biti zreli, a gore će biti zametnutih i sitnijih tako da će u jednom trenutku biljka težiti i 20 do 30 kilograma, skupa sa zelenom masom“, pojasnio je za Poljoprivrednu televiziju iskusni proizvođač Tomica Japarić.

Kidanje zaperaka za krupnije plodove

Također, ono što je jako bitno, napominje, a da bi dobili krupnije plodove, regulirali njihov rast i dobili što više etaža gdje se zamiče rajčica je kidanje zaperaka.

“To su novi izbojci, jer mi ostavljamo samo glavnu provodnicu i glavnu granu, a ove sve drugo kidamo i odbacujemo da bi dobili što krupniji, kvalitetniji i ujednačeniji plod“, ističe Japarić dodavši kako ovaj posao ima nezgodnu stvar, a to je da ruke ostaju prljave od listova jer rajčica ima zaštitni fil koji luči baš poput duhana i ostalih takvih biljaka. 

Zaperke bi, savjetuje dalje bilo poželjno odstraniti dok se na njemu nije razvio cvijet. 

“Ako se na vrijeme otkine kada još nema zametnut cvijet, onda se glavna grana ostavlja, a onaj dio koji nema cvjetnu granu kida“, objašnjava. 

Također, postoji još jedan način, dodaje. Ispod prve cvjetne grane može se ostaviti veći zaperak i formirati druga grana koja isto ide u dva reda, ali onda se dobiju malo sitniji plodovi i mora se pojačati ishrana.

“To je sad sve vezano uz tehnologiju proizvodnje, koliko ima hranjiva u zemlji, koliko dajete vode, koliko je gusto posađene. Onda bi morali puno rjeđe saditi i to rezultira manjim urodom“, naglašava sugovornik. 

Bumbari za brži i bolji rast

Kako bi plodovi što ranije dosegli svoj vrhunac, u plastenicima obitelji Japarić vrijedno rade bumbari. 

Njih su uzeli kao oprašivače da poboljšaju i što prije oplode cvijet. 

“Bumbar ima malo duže rilo i jači je od pčele. Kada progrize cvijet, da dođe do nektara, on već oplodi rajčicu. Ovaj cvijet je sada gotovo suvišan, a rajčica je već oplođena. I tu dobijete dva do tri dana u cilju što ranije proizvodnje”, zaključuje Japarić.   

Izvor: agroklub.com