LEADER mreža Hrvatske u suradnja s Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) provodi projekt pod nazivom Urbana primjena CLLD metodologije kao sredstvo za društveno uključivanje mladih, u okviru kojeg je provedeno istraživanje zakonodavnog okvira i primjera dobre prakse u zemljama EU u pokretanju urbane primjene CLLD-a. Projekt se financira potporom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

LEADER metodologija ruralnog razvoja, pokrenuta još daleke 1991; u svakom narednom programskom razdoblju EU doživljava novi evolutivni razvoj. Tako da se nakon ruralnih i ribarskih područja, u tekućem programskom razdoblju (2014-20.) LEADER-CLLD metodologija širi i na urbana naselja. Urbana primjena CLLD u tekućem programskom razdoblju još uvijek nije obavezna za sve zemlje članice, ali se već primjenjuje u preko 10 zemalja EU. Europska komisija najavljuje da bi u sljedećem programskom razdoblju (2012-27.) urbana primjena CLLD trebala biti obavezna te financirana iz više ESI fondova (poput sadašnje primjene CLLD u ruralnim i ribarskim područjima).

Zbog toga je pokrenut projekt kroz koji se prenosi osnovna znanja o urbanoj primjeni CLLD metodologije ka gradskim i županijskim savjetima mladih, ali na edukacije o urbanoj primjeni CLLD su također pozvani i općinski savjeti mladih te sve udruge mladih i za mlade.

Također, LAG-ovi i FLAG-ovi su vrlo dobrodošli na edukacije, jer oni trenutno predstavljaju jedine CLLD organizacije u RH pa će nužno davati potporu i urbanim LAG-ovima (ULAG) koji će se osnivati u svrhu primjene CLLD-a u gradskim naseljima u novom programskom razdoblju.

Radionica za polaznike s područja Slavonije, Baranje i Srijema će se održati 10. lipnja u Đakovu. U nastavku možete preuzeti poziv, prijavnicu te popratni letak (Đakovo-Kondrić, 10. lipnja):

Domaćin radionice je LAG Strossmayer, a radionica je organizirana u suradnji s Udrugom gradova RH. Radionica će se održati: u subotu 10.6.2017. u Lovačkom domu Kondrić kod Đakova. Na Đakovačkoj obilaznici u smjeru Požege 12 km je selo Kondrić, u selu vozite ravno pa prvo skretanje lijevo (kod gostione) ravno do Lovačkog doma. Radionica je jednodnevna te nije predviđeno noćenje.

Izvor: www.lmh.hr