U sklopu projekta ,,Mladi-budućnost ruralnih područja“ 23. rujna 2020. godine održana je terenska radionica primjera dobre prakse u Majstorskom kovačkom obrtu Franje Vinkovića u Đakovu. Terenska radionica je održana uz pridržavanje propisanih mjera vezano uz pandemiju COVID-19. LAG-u ,,Strossmayer“ i Općini Viškovci kao partneru je odobren ovaj projekt putem Poziva za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2019. godinu, objavljenog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Franjo Vinković, majstor kovač primio je sudionike u Đakovačkoj kovačnici te su mogli uživo vidjeti pravu kovačnicu i kako se u kovačnici radi što je za sve sudionike bio veliki doživljaj. Imali su prilike pogledati zanimljive predmete, poslušati iskustva vlasnika obrta, čuti kako je biti kovač te druge zanimljive priče kao i vidjeti uživo kovačku vatru i kako se izrađuju kovani predmeti. Kako kovački obrt ima dozvolu Ministarstva kulture za radove na zaštiti i očuvanju nepokretnih kulturnih dobara nulte i ostalih kategorija u smislu kovačkih i bravarskih radova (serijski broj 2031) sudionici su imali priliku poslušati o zanimljivim i zahtjevnim restauracijskim radovima te uz ostale predmete vezane uz kulturnu baštinu u kovačnici vidjeti uživo i pravi mač templara.

Posjet Đakovačkoj kovačnici majstora kovača Franje Vinkovića je bio veliki doživljaj za sve prisutne. Franjo Vinković nam je pokazao da uz vješte ruke, veliku volju, trud i naravno umjetničku crtu u njegovoj kovačnici nastaju prava umjetnička remek djela.

Majstor kovač Franjo Vinković nas je obavijestio da se uz prethodnu najavu može dogovoriti posjet Đakovačkoj kovačnici te imati priliku za ovaj jedinstveni događaj a kontakte možete pronaći na Facebook stranici kovačkog obrta Vinković.

Područja djelovanja projekta ,,Mladi-budućnost ruralnih područja“ prvenstveno su usmjerena na mlade osobe kako bi im se omogućila bolja kvaliteta života u ruralnom području, odnosno informiranje, educiranje te osnaživanje mladih osoba.