Požeško-slavonska županija završila je s kompletnom administrativnom kontrolom prijava na javni poziv za potpore.

Požeško-slavonska županija je završila kontrolu prijava na javni poziv za potpore poljoprivrednicima koje su pretrpjeli štete zbog prirodnih nepogoda u lipnju i isplate bi mogle početi za 15-ak dana, najavljeno je nakon sastanka ministrice poljoprivrede Marije Vučković s poljoprivrednicima i predstavnicima lokalnih vlasti u Požegi.

Ministrica je u petak u Požegi sudjelovala na znanstveno-stručnom skupu Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji, a sastala se i s predstavnicima poljoprivrednog sektora s kojima je uz ostalo razgovarala o mjerama pomoći za saniranje velikih šteta nastalih od tuče. Vlada je za to osigurala 20 milijuna kuna, dok je Požeško-slavonska županija uz podršku Ministarstva izradila program potpora za poljoprivrednike, koja pojedinačno neće biti niža od 50 posto procijenjene štete, izvijestili su iz resornog ministarstva.

U priopćenju prenose i izjavu požeško-slavonske županice Antonije Jozić da je ova županije završila s kompletnom administrativnom kontrolom prijava na javni poziv za potpore.

“Objavit ćemo danas listu svih onih koji su udovoljili uvjetima javnoga poziva i kroz idućih 10 do 15 dana, nakon što poljoprivrednici iskoriste mogućnost prigovora na našu listu, ići će se s konačnom listom i isplatom sredstava. To su sredstva koja je osigurala Vlada RH na tome još jednom izražavam zahvalnost Vladi i resornom Ministarstvu“, izjavila je Jozić.

Iz Ministarstva prenose kako se na sastanku s lokalnim poljoprivrednicima i predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave razgovaralo i o drugim aktualnostima u lokalnoj poljoprivredi i aktivnostima za njezino unapređenje. Tako se, kako navode, govorilo i o vodopravnoj zaštiti, potrebi za izgradnjom silosa i skladišnih kapaciteta te važnosti udruživanja u proizvođačke organizacije.

Ministrica je pozvala poljoprivrednike na udruživanje u proizvođačke organizacije radi administrativnog olakšanja i ekonomske koristi, a kako bi udruženi bili okrupnjeni, snažniji, konkurentniji i otporniji na tržišne poremećaje.

Također, to će biti jedan od preduvjeta za korištenje skladišno-distribucijskih centara čiju će izgradnju i opremanje Ministarstvo poljoprivrede u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti financirati s 616 milijuna kuna, ističu iz resora poljoprivrede.

Navode i kako je dosada u ovoj županiji kroz Program ruralnog razvoja ugovorena potpora veća od 504 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 426 milijuna kuna.

Vučković je u Požegi sudjelovala i na znanstveno-stručnom skupu “Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji” tragom spomena na prvaka hrvatske agroekonomske znanosti Branka Štancla, a koji su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Na tom je skupu naglašen strateški značaj poljoprivrede za ovaj kraj te kako je cilj provoditi reforme, ne samo putem investicija, već i jačanjem logističko-distributivne infrastrukture koja će omogućiti jaču poziciju na tržištu i razvijati poljoprivrednu proizvodnju.

Izvor. agroklub.com