Sukladno Odluci o raspodjeli financijskih sredstava za projekte usmjerene unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2018. godinu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, predsjednica Lokalne akcijske grupe ”Strossmayer”, Božana Kovačić, danas je potpisala Ugovor  o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekata pod nazivom ”Društveni kutak 60+” u ukupnoj vrijednosti 65.000,00 kuna. Projekt će se provoditi 8 mjeseci, u razdoblju od 01. lipnja 2018. do 01. veljače 2019. godine. Partneri na projektu su Općina Viškovci, Bežična mreža Viškovci i Udruga žena ”Cicika”.

 

 

 

 

 

 

Podsjećamo, projekt se provodi na području Općine Viškovci, a ciljne skupine  su osobe koje imaju više od 60 godina starosti. U projekt je do sada uključeno više  od 40 osoba. Područja djelovanja projekta prvenstveno su usmjerena na starije osobe kako bi im se unaprijedila kvaliteta života i kako bi ih se privuklo da se socijalno uključe i ostvaruju svoje potencijale bez osjećaja nepripadnosti te kako bi ostali aktivni i sastavni dio društva. Projektom su zaposlene dvije dugotrajno nezaposlene ženske osobe iz marginaliziranih skupina što je i dodatna svrha ovoga projekta.

Općina Viškovci osigurati će fiksni novčani iznos tokom svih osam mjeseci provedbe projekta i  osigurati će besplatni prostor za odvijanje aktivnosti. Udruga žena ”Cicika” svojim velikim iskustvom u području djelovanja – briga za starije osobe, omogućiti će besplatne radionice za korisnike projekta, Udruga BMV (bežična mreža Viškovci) osigurati će besplatne radionice u smislu pokretanja ili jačanja informatičke pismenost kod krajnjih korisnika.

Projekt će kroz različite aktivnosti (kreativne, edukacijske, zabavne i ostale) direktno doprinositi ostvarenju ciljeva. Radionice su osmišljene na način koji će ih ispunjavati i time ih odvratiti od svakodnevice te pobuđivati želju i davati istančanu volju za ponavljanjem doživljenog. Aktivnosti će na jednostavan, zabavan i motivirajući način ciljanu skupinu poticati da se spontano izraze i dožive nešto što dugo vremena nisu doživjeli – osjećaj vrijednosti i važnosti u društvenom dijelu zajednice. Potrebno im je omogućiti da im starost, barem dijelom, bude dostojanstvena te da u nijednom pogledu ne osjete socijalnu isključenost. U skladu sa psihofizičkim mogućnostima korisnika jačati će se samopoštovanje i samopouzdanje, potaknuti će se veća komunikacija među korisnicima, uključiti će ih se u aktivnosti rasprave i komentiranja kako bi im se pomoglo u svim problemima koji ih zaokupljuju. Tijekom provedbe projekta u trajanju od 8 mjeseci dugotrajno nezaposlene ženske osobe vratiti će se na tržište rada što dovodi do povećanja kvalitete života i do novog iskustva što će ih činiti konkurentnijima na tržištu rada i omogućiti im povećanje održivosti na tržištu rada.