Europska investicijska banka dala je zajam francuskoj Euralis grupi kojim će se financirati istraživanje i razvoj novih sorti sjemena koje nisu GMO.

Europska investicijska banka (EIB) i Euralis Group potpisali su ugovor o zajmu u iznosu od 44 milijuna eura. Ovim će se sredstvima pokriti aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija (RDI) tvrtke Lidea (u vlasništvu Euralisa) vezanih uz kreiranje, registraciju, proizvodnju i marketing novih sorti ne-GMO sjemena za poljoprivrednu uporabu, stoji u priopćenju Europske komisije. 

Kako navode, Lidea svake godine uloži više od 34 milijuna eura u istraživanje i razvoj kako bi pružila široku paletu rješenja s visokom dodanom vrijednosti za konvencionalna i ekološka poljoprivredna gospodarstva. Nudi širok izbor sjemena kukuruza, suncokreta, žitarica, uljane repice, soje, sirka, povrća, krmnog i pokrovnog bilja. Njezinim je prozvodima zasijano 6 milijuna hektara površina u 48 zemalja.

Razni programi bit će uvedeni u Euralisove istraživačke pogone u Francuskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Španjolskoj i Poljskoj.

Ovaj će sporazum pokrenuti dodatna ulaganja u istraživanje i razvoj novih sorti sjemena koje nisu GMO. To će poljoprivrednicima u Francuskoj i širom Europe omogućiti da poboljšaju klimatsku otpornost i konkurentnost svojih usjeva, a time povećati prihode“, izjavio je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Istraživanje i razvoj osigurava sve veći protok genetskih i sortnih inovacija kako bi se zadovoljile potrebe poljoprivrednika i tržišta, uzimajući u obzir ekološku dimenziju, poručio je generalni direktor Euralis grupe Philippe Saux dok je podpredsjednik EIB-a Ambroise Fayolle, rekao kako je sposobnost Europe za istraživanje poljoprivredne biotehnologije od strateške važnosti. “Podrška EU banke za Euralisove projekte omogućit će Europi da ojača svoj položaj na ovom polju stvarajući sjeme sutrašnjice.

Izvor: agroklub.com