Europska komisija otvorila je natječaj za europske društvene inovacije za 2019. Tema je ovogodišnjeg natječaja rješavanje problema plastičnog otpada, a traže se ideje i projekti u kojima se plastični otpad smanjuje uvođenjem sustavnih promjena na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Neovisno povjerenstvo odabrat će tri projekta kojima će se u listopadu 2019. dodijeliti po 50 000 EUR. Rok za prijavu: 4. travnja 2019.

U Europi godišnje prikupimo više od 27 milijuna tona plastičnog otpada. Zbrinjavanje tog otpada jako je zahtjevno, ali u isto vrijeme prilika za inovacije i pronalazak novih rješenja.

Ove godine stoga tražimo ideje za rješavanje tog društvenog problema. Želimo postaviti temelj za nove poslovne modele i oblike suradnje te potaknuti nove pristupe kako bi pred svima nama bila bolja, čišća i održivija budućnost, izjavio je Slawomir Tokarski, direktor u Europskoj komisiji nadležan za inovacije i naprednu proizvodnju. Europska komisija odlučna je u tome da rješavanje problema plastičnog otpada pozitivno iskoristi za europsku budućnost pa je u tu svrhu već poduzela nekoliko mjera. Donijela je prvu strategiju za plastiku na europskoj razini, osnovala Savez za kružno gospodarstvo u području plastike i pokrenula kampanju dobrovoljnog preuzimanja obveza. Tim mjerama Komisija stvara uvjete za prelazak na gospodarstvo s izraženijom kružnom dimenzijom te potiče rast i inovacije. Svrha je natječaja za europske društvene inovacije za 2019. poduprijeti ideje i projekte kojima se smanjuju plastični otpad i bacanje smeća tako što se mijenjaju ili poboljšavaju postojeći procesi ili uvode posve novi proizvodi i pokreću nove inicijative. Tim inovativnim rješenjima mora se smanjiti količina nastaloga plastičnog otpada ili potaknuti i omogućiti veća ponovna uporaba i recikliranje takvog otpada. Rješenja bi trebala biti prilagodljiva i uvesti sustavne promjene te se odnositi na jedno od sljedećih područja:

  • smanjivanje korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu
  • recikliranje, ponovna uporaba i prenamjena postojećega plastičnog otpada
  • zbrinjavanje akumuliranoga plastičnog otpada s odlagališta i iz okoliša
  • mijenjanje potrošačkih navika ili maloprodajnih i drugih poslovnih praksi
  • uvođenje novih poslovnih modela i optimizacija lanaca opskrbe
  • uvođenje novih materijala koji su prikladni za kružno gospodarstvo ili koji su održiva alternativa plastici dobivenoj iz fosilnih goriva.

Na natječaju za europske društvene inovacije traže se ideje društvenih inovatora, poduzetnika, studenata, dizajnera, poduzeća, realizatora, proizvođača i tvoraca promjena. Mogu se prijaviti svi koji imaju inovativnu i kreativnu ideju za smanjivanje plastičnog otpada.

Ovogodišnji natječaj otvoren je u Ljubljani, gradu koji je pionir održivosti, bivša europska zelena prijestolnica i osvajač nagrade za europsku prijestolnicu pametnog turizma za 2018. u kategoriji održivosti. Taj grad s nultom stopom otpada zasebno prikuplja 68 % svojeg otpada (više nego bilo koja europska prijestolnica). Povrh toga, među posljednjim pobjednicima natječaja dvoje ih je iz Slovenije, što je dokaz povoljnih uvjeta za razvoj društvenih inovacija u toj zemlji. Ljubljana je stoga bila logičan odabir za domaćina svečanog otvorenja natječaja za 2019.

Uzvanici su imali priliku doznati više o samom natječaju i čuti kakva iskustva ima HeritageLab, jedan od prošlogodišnjih pobjednika. Organiziran je i okrugli stol na kojem su neki od članova ovogodišnjeg povjerenstva raspravljali o pitanju plastičnog otpada, a rješenja za taj problem mogli su ponuditi i svi sudionici održanog mini hakatona. Svečanost je zatvorena izložbom Toasted Furniture slovenskih umjetnica Nuše Jelenec i Nine Mršnik. Ovaj umjetnički duo svoju je inovativnost pokazao prešanjem plastičnog otpada. Otpad su tako pretvorile u prekrasne šarene panel-ploče, koje su im potom poslužile kao sirovina za izradu namještaja i rasvjetnih tijela. Riječ je o sjajnom i kreativnom primjeru rješavanja problema plastičnog otpada.

Prijave se mogu podnijeti do četvrtka, 4. travnja, do 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.

* Više pojedinosti dostupno je na: www.eusic.org

Izvor: H-alter