Cilj je prikupiti informacije i odgovore šire javnosti koji će uz procjenu učinka biti sastavni dio EU zakonodavstva.

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o izradi pravno obvezujućih ciljeva EU-a za obnovu prirode. Kao ključni element Strategije za biološku raznolikost do 2023. i Zelenog plana, obnavljanje oštećenih ekosustava pomoći će povećati biodiverzitet, ublažiti i prilagoditi se klimatskim promjenama te spriječiti i smanjiti učinke prirodnih katastrofa.

Cilj je prikupiti informacije i odgovore šire javnosti koji će uz procjenu učinka biti sastavni dio EU zakonodavstva. 

Ističu da ih posebno zanimaju povratne informacije tijela i pojedinaca koji se bave upravljanjem, obnovom i zaštitom bioraznolikosti ili na koje utječu različiti aspekti politike EU-a o toj temi, kao što su sve razine vlasti i upravljačka tijela, nevladine organizacije, akademska zajednica, konzultantska poduzeća, upravitelji zemljišta, projektanti i nositelji projekata te predstavnici industrije, poslovnog i financijskog sektora.

Savjetovanju koje je otvoreno do 5. travnja ove godine možete pristupiti putem ove poveznice. Također, možete ih kontaktirati i putem e-pošte: [email protected] i to na svim jezicima država članica.

Ljudske su aktivnosti u posljednjim desetljećima značajno promijenile tri četvrtine zemljine površine i dvije trećine oceana, destabilizirajući našu klimu i prirodne sustave”, komentirao je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, Virginijus Sinkevičius. Dodao je da je obnova ekosustava trostruka pobjeda i to za klimu, prirodu i ljude. “Pomoći će u rješavanju krize biološke raznolikosti, klimatskih promjena i smanjenju rizika budućih epidemija”, napomenuo je rekavši da može potaknuti i oporavak nakon pandemije, stvarajući radna mjesta i održiv rast.

Podsjetimo, EK je 3. srpnja prošle godine pokrenula redizajnirani portal Have Your Stay (Iznesite svoje mišljenje), na kojem građani EU, ali i tvrtke te nevladine organizacije mogu iznijeti svoja stajališta o inicijativama Komisije u ključnim fazama zakonodavnog postupka, a što uključuje i poljoprivredne teme.

Izvor: agroklub.com