Otvoren je natječaj “Mi možemo jednako” kojim se učenike osnovnih i srednjih škola potiče na kritičko promišljanje o rodnoj ravnopravnosti. Nagradni fond natječaja iznosi 12 tisuća kuna, učenički se radovi nagrađuju u četiri kategorije: najbolji likovni uradak, najbolja fotografija, te najbolji video uradak za osnovne i za srednje škole. Natječaj je otvoren do 15. siječnja 2020.

Učenici od prvih do četvrtih razreda osnovne škole mogu sudjelovati tako da likovne uratke koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti i spolnih stereotipa pošalju poštom na adresu ureda Hrvatske zajednice županija – Savska cesta 41, 10 000 Zagreb. Prilikom izrade radove očekuje se pomoć i kreativno usmjerenje od strane nastavnika, a radovi se predaju uz obaveznu suglasnost roditelja. Obrazac suglasnosti dostupan je na LINKU. Svaki učenik/učenica može predati najviše tri rada.

Učenici od petih do osmih razreda osnovne škole te srednjoškolci mogu sudjelovati tako da fotografije i video materijale koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti i spolnih stereotipa pošalju na e-mail [email protected]. Suglasnost roditelja obvezna je za sve učenike/učenice mlađe od 16 godina života, a stariji od toga trebaju priložiti obrazac na LINKU. Svaki učenik/učenica može predati najviše tri fotografije i tri video uratka.

Video materijali ne smiju trajati dulje od dvije minute, a i izradi jednog videa ne smije sudjelovati više od pet učenika. Video materijali mogu biti dostavljeni u obliku linka ili kao datoteka putem nekih od servisa za slanje (primjerice WeTransfer).

Cilj natječaja je da učenici, uz pomoć svojih učitelja i nastavnika, izraze odgovore na neka od sljedećih pitanja:

  • Kako izgledaju tipični muškarci i žene/dječaci i djevojčice?
  • Postoje li neke razlike između muškaraca i žena/ dječaka i djevojčica?
  • S kim se druže? Kakve prijatelje imaju? Kako se ponašaju sa svojim prijateljima?
  • Kojim slobodnim aktivnostima i hobijima se bave?
  • U koje škole idu? Kakvi su u školi?
  • Gdje rade i kakve poslove obavljaju?
  • Što se događa ako se ponašamo kao osobe suprotnog spola?

Nagradni fond natječaja iznosi 12 tisuća kuna, učenički se radovi nagrađuju u četiri kategorije: najbolji likovni uradak, najbolja fotografija, te najbolji video uradak za osnovne i za srednje škole.

Natječaj je otvoren do 15. siječnja 2020.

Izvor: hrvzz.hr