Za ovu godine kroz četiri modela potpora osigurano je 2,62 milijuna kuna za turistički sektor, navode iz Osječko-baranjske županije.

Kao i prošle godine, Osječko-baranjska županija je putem javnog poziva dodijelila potpore u turizmu radi ublažavanja posljedica usred epidemije bolesti Covid-19.

Riječ je, podsjećaju u priopćenju, o bespovratnim potporama namijenjenim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima i trgovačkim društvima koji su registrirani za djelatnosti pružanja smještaja na području Županije. Potpore su po korisniku iznosile do 40.000 kuna, a ukupno se na poziv javio 21 korisnik, a za ovu potporu utrošeno je 600.000 kuna.

“Cilj ovih potpora je pomoći našim OPG-ima i drugim djelatnicima u turizmu da prebrode vrijeme pandemije i da se što prije vratimo unaprjeđenju kontinentalnog turizma koji je na području naše županije bilježio pozitivne trendove“, rekao je župan Ivan Anušić dodajući kako najnoviji podaci turističkih dolazaka tome govore u prilog jer se povećava broj noćenja u odnosu na prošlu “kovid” godinu i približavamo se rekordnim brojkama iz 2019. godine.

Putem Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport nastavljaju s potporama u turističkom sektoru, a za koji je ove godine kroz četiri modela potpora osigurano 2,62 milijuna kuna.

“Još uvijek nam je otvoren Javni poziv za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama i to do utroška sredstava planiranih u Proračunu ili najkasnije do 31. listopada 2021. godine“, rekla je Tatjana Roth, pročelnica navedenog Upravnog odjela. 

Potpora se dodjeljuje za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama koje su od značaja za razvoj ruralnog turizma i predstavljanje turističkih potencijala, kojima se promiče i predstavlja Županija kao aktivni sudionik u razvoju ruralnog turizma.

Pravo prijave imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti i trgovačka društva registrirani za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u ruralnom turizmu, udruge registrirane za djelatnosti povezane uz selektivne oblike ruralnog turizma i druge fizičke i pravne osobe koje imaju prebivalište odnosno sjedište na području OBŽ.

Porast broja noćenja u odnosu na 2020. 

Prema podacima eVizitora, ova je županija u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježila porast broja noćenja od 36 posto u odnosu na godinu ranije. Usporedimo li isto razdoblje u 2019. i 2021. godini, bilježimo čak 70 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu koja nije imala kovid pandemiju. 

Tako se u Baranji bilježi porast broja gostiju iz Poljske koji su u transferu prema Jadranu i borave dva do tri dana na destinaciji te najviše uživaju u eno-gastronomiji. Većina turista dolazi iz Varšave i Krakowa.

“Dobra vijest je da od sredine kolovoza ponovo kreću kruzeri na području hrvatskog Podunavlja, što je dodatan pokazatelj prilagodbe sektora na ograničavajuće uvjete poslovanja i ujedno razlog za optimizam“, istaknula je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Izvor: agroklub.com