Na događaju će predstavnici javnog i privatnog sektora aktivni u području agrobiomase razmijeniti znanja i iskustva o trenutnom stanju i potencijalu njezinog korištenja u Hrvatskoj.

Online događaj “Od agrobiomase do energije” održat će se 13. svibnja od 13 do 15 sati putem platforme zoom, obavijestili su iz Zelene energetske zadruge

Na događaju će, pojašnjavaju, predstavnici javnog i privatnog sektora aktivni u području agrobiomase, razmijeniti znanja i iskustva o trenutnom stanju i potencijalu njezinog korištenja u Hrvatskoj.

“U istraživanju koje smo proveli na 900 hrvatskih građana 70-ak posto ih prepoznaje i pozitivno percipira agrobiomasu kao izvor energije. Ipak, njih 96 posto još je ne koristi“, izjavila je Hajdana Rukavina, organizatorica događaja iz Zelene energetske zadruge.

Faktor razvoja lokalnih energetskih zajednica

Istovremeno, dodala je, održivim upravljanjem poljoprivrednim ostacima, ona može postati faktor razvoja hrvatskih lokalnih energetskih zajednica i doprinijeti smanjenju potreba za uvozom energetskih resursa. 

Naime, u sektoru grijanja i hlađenja, koji je odgovoran za pola ukupne konzumacije energije u EU, biomasa je drugi najveći izvor energije, iza fosilnih goriva. 

Većina biomase koja se troši za energiju u EU potječe iz šuma i sektora koji se baziraju na preradi drva. Istovremeno, ona iz poljoprivrednih ostataka (agrobiomasa) pokazuje veliki potencijal za razvoj i podršku dosezanju ciljeva klimatske neutralnosti. U njenom daljnjem razvoju, za dizajniranje i implementaciju novih tehnologija za proizvodnju iz agrobiomase, jedan od odlučujućih čimbenika je društvena prihvaćenost.

Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete ovdje

Ova svojevrsna edukacije će, ističu organizatori, zato biti dobra prilika za upoznavanje s ključnim izazovima i dobrim praksama korištenja agrobiomase, kao i dionicima aktivnim u njenom razvoju u Hrvatskoj. 

“Ovim događajem želimo doprinijeti dijalogu o korištenju njenog potencijala u Hrvatskoj, posebno u kontekstu dosezanja nacionalnih ciljeva smanjenja ugljičnih emisija“, poručila je Rukavina.

Program uključuje:

  • 13.00 Uvodno obraćanje / Hajdana Rukavina, ZEZ
  • 13.10 AgroBioHeat projekt / Lucija Nađ, ZEZ
  • 13.20 Umrežavanja dionika u cilju jačanja razvoja bioekonomije i održivog gospodarenja poljoprivrednim ostacima / Tajana Radić, Poljoprivredna komora
  • 13.30 Potencijal agrobiomase u Hrvatskoj / Nikola Bilandžija, Agronomski fakultet
  • 13.45 Izgaranje agropeleta u kućanskim uređajima – problemi i moguća rješenja / Ivan Horvat, Fakultet strojarstva i brodogradnje
  • 14.00 Tehnologije za pretvorbu agrobiomase za grijanje / Viktor Radić, Polytechnik
  • 14.15 Energetski usjevi – miskantus / Tomislav Torić, Miscanthus d.o.o.
  • 14.30 Primjer dobre prakse: Iskorištavanje komine masline / Sven Jeličić i Martin Vale, J. T. Energy
  • 14.45 Pitanja i odgovori

Inače, događaj se organizira u sklopu projekta iz programa Obzor 2020 – AgroBioHeat, koji u Hrvatskoj vodi Zelena energetska zadruga, a kojem je jedan od glavnih ciljeva popularizirati agrobiomasu. 

Izvor: agroklub.com