Osječko-baranjska županija u subotu je objavila javne pozive za poticanje poduzetništva, a koje su danas predstavili župan Ivan Anušići v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović. S ciljem povećanja zaposlenosti, jačanja konkurentnosti, povećanja broja subjekata malog gospodarstva, domaćih i stranih ulaganja te jačanja izvozne orijentacije, rebalansom Proračuna Osječko-baranjske županije za 2018. godinu osigurano je dodatnih 550.000 kuna za poticanje poduzetništva.

Ivana Katavić-Milardović, v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, istaknula je kako Osječko-baranjska županija potiče poduzetništvo kroz niz različitih mjera.

„Riječ je o 13 programskih aktivnosti među kojima su i kreditiranje i poticanje poduzetničkih zona te poticanje zapošljavanja. Za sve aktivnosti za poticanje poduzetništva u proračunu je osigurano 6.200.000 kuna, što je povećanje od 2 milijuna kuna u odnosu na sredstva koja su isplaćena tijekom prošle godine.“ – rekla je Katavić-Milardović.

Danas su predstavljeni javni pozivi za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja, promotivne aktivnosti, razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda, informiranje i obrazovne aktivnosti te savjetovanje poduzetnika.

Javni poziv za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja namijenjen je poduzetnicima za ulaganje u kupovinu strojeva i alata, opremanje poslovnog prostora, računalnu opremu, osposobljavanje i marketinške aktivnosti, za što je namijenjeno 1.500.000 kuna.

Za promotivne aktivnosti planirano je 230.000 kuna namijenjenih za organizaciju i nastupe na sajmovima i izložbama te skupovima, manifestacijama i festivalima, dok je 85.000 kuna iz proračuna planirano za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda, odnosno za razvojne projekte kojima se potiče poduzetništvo, razvoj prototipova i novih proizvoda te komercijalizaciju inovacija.

Za aktivnosti organizacije i provođenja seminara, radionica i tribina te drugih oblika obrazovanja poduzetnika, izradu elektroničkih publikacija te informiranje poduzetnika planirano je 225.000 kuna, a za savjetovanje poduzetnika 75.000 kuna.

Župan Ivan Anušić naglasio je kako je potrebno financijski poticati poduzetništvo te da je interes poduzetnika za ovakve mjere izrazito velik.

„Poduzetništvo i obrtništvo moramo poticati, ne samo načelno, već i financijski. Objavljeno je pet novih mjera, osigurano je 2.115.000 kuna više dodatnih sredstava za projekte u poduzetništvu u odnosu na prošlu godinu. Time konkretno pomažemo poduzetništvo i obrtništvo te sve one koji rade i stvaraju veću vrijednost na području Osječko-baranjske županije i tako će biti i u budućnosti, a te poticaje planiramo i dalje povećavati.“ – istaknuo je župan.

Javni pozivi otvoreni su od 19. svibnja do utroška sredstava, najkasnije do 31. listopada 2018. godine, a važno je naglasiti da se sva sredstva dodjeljuju retroaktivno, odnosno riječ je o povratu sredstava koja su poduzetnici već uložili i to nakon 1. siječnja ove godine, a prije dana podnošenja prijave. Detalji o osnovnim uvjetima, javni pozivi te detalji postupka prijave dostupni su na internet stranici Osječko-baranjske županije.

 

Izvor:www.post.hr