Osječko-baranjski župan Ivan Anušić potpisao je u petak ugovore o dodjeli potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju s 35 korisnika, ukupne vrijednosti 679 tisuća kuna. Prigodom potpisivanja župan je podsjetio da Osječko-baranjska županija preko javnih poziva provodi 14 mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za što je u županijskom proračunu za 2019. godinu osigurano ukupno 5,2 milijuna kuna.

Novca za potpore ima dovoljno 

“Osječko-baranjska županija najviše izdvaja za poljoprivredu i poticaje u poljoprivredi, imamo najveći broj poljoprivrednika i poljoprivrednih površina, kao i najveći broj ekoloških proizvođača. Uostalom, poljoprivreda je jedna od najvažnijih gospodarskih grana. Tako će vjerojatno biti i u budućnosti. Do sada su tijekom ove godine isplaćene potpore za 107 korisnika u vrijednosti preko dva milijuna kuna.

Drago mi je da među korisnicima potpora ima i mladih ljudi koji se žele baviti poljoprivredom, a mi im stojimo na raspolaganju“, rekao je župan Anušić i napomenuo da Županija kontinuirano ulaže u poljoprivredu, navodeći kao primjer planiranu izgradnju 14 sustava za navodnjavanje, kao i regionalnog centra za voće i povrće koji bi iduće godine u ovo vrijeme trebao biti spreman za uporabu.

Osječko-baranjska županija najviše izdvaja za poljoprivredu i poticaje u poljoprivredi, rekao je župan Anušić 

Silva Wendling, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu istaknula je da će natječaji biti otvoreni do 1. prosinca te da financijskih sredstava ima dovoljno. Pohvalila je činjenicu da sve više korisnika provodi analizu svojih proizvoda i to ne samo kad je riječ o ekološkoj poljoprivredi, kako bi potrošačima dali siguran, zdravstveno ispravan proizvod.

Ulaganje u kvalitetu proizvoda je sve važnija stavka 

“Sve više se ulaže i u preradu i primarnu poljoprivredu, ali se prati i kvaliteta. Svaka potpora ima svoj maksimalni iznos, pojedini poljoprivrednik može se javiti na natječaje nekoliko puta s tim da su financijska sredstva ograničena prema projektima. Pratit ćemo situaciju te ćemo za sve projekte za koje ne budemo imali dovoljno sredstava rebalansom proračuna osigurati dodatna jer nam je u interesu da namjenska sredstva za razvoj poljoprivrede budu realizirana. Već sada imamo znatan broj podnesenih zahtjeva, a preostalo je oko tri milijuna kuna potpora.

Prijavite se na javni poziv OBŽ za kreditiranje sjetve i stočarstva!

Sad su dodijeljene uglavnom potpore za preradu, zatim za stočarsku proizvodnju – kvalitetu mlijeka, zaštitu životinja te za provođenje analiza. Dosta je potpora dodijeljeno za sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama jer je ta mjera vrlo značajna poljoprivrednicima budući da na taj način izlaze iz okvira naše županije, pronalaze druga tržišta i često ostvaruju zapažen uspjeh”, rekla je pročelnica Wendling i dodala da katkad i Županija organizira odlazak na različite manifestacije s korisnicima.

Silva Wendling, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu

Jedan od potpisnika je Tomislav Vesić iz Donjeg Miholjca koji je dobio sedam i pol tisuća kuna potpore.

“Potpisao sam ugovor za povrat novca uloženog u liječenje i osjemenjivanje krava. OPG imamo već 25 godina, bavimo se proizvodnjom mlijeka i uzgojem bikova. Zahvalan sam županu Anušiću što nam pomaže jer smo mi stočari u jako teškoj situaciji i svaka nam je pomoć dobrodošla. Cijela se obitelj bavi ovim poslom i unatoč svim izazovima ne namjeravamo odustati“, zaključio je Vesić.

Izvor: www.agroklub.com