Iako su škole prvenstveno usmjerene na rad u sklopu nastave na daljinu, koja je započela u ponedjeljak, školski život i školski projekti nastavljaju se koliko god to okolnosti dopuštaju. Jučer je tako iz tiska stigla knjiga „Srednjovjekovna đakovačka kuharica i jela od pira“.

Srednjovjekovna đakovačka kuharica rezultat je projekta Srednje strukovne škole Antuna Horvata: Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine, koji je 2018. proveden u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Đakova i Gradom Đakovom. „Projekt je prezentiran prvi puta 9. studenoga 2018. u prostorima Škole, a drugi puta 15. prosinca 2018., u sklopu Božićnog bala lipicanaca, u prostorima Državne ergele lipicanaca u Đakovu. Tom prigodom otiskana je prigodna brošura, koja je izazvala veliku pozornost, jer je sadržavala recepte za predstavljena srednjovjekovna jela, koja su uzvanici ove važne đakovačke manifestacije mogli i kušati“, kaže Mirko Ćurić, ravnatelj Srednje strukovne škole.

Osim jela, projekt je uključivao i druge aspekte srednjovjekovlja, tako da su učenici i nastavnici škole izradili baš sve potrebno da bi srednjovjekovlje bilo prikazano na najprikladniji mogući način. Izrađeno je autentično posuđe, pribor za jelo, stolnjaci, klupe, stolovi, svijećnjaci, odjeća za učenike koji su prezentirali projekt u koji su bile uključene doslovce sve struke u školi. „Mnogi su nam tada predlagali da ova brošura preraste u posebnu knjigu – kuharicu s receptima zaboravljenih ili zanemarenih srednjovjekovnih jela, iz vremena kada se nije znalo za rajčicu, papriku, grah, krumpir i niz drugih poljoprivrednih kultura, koje su do nas stigle s velikim geografskim otkrićima, poglavito kada je ovaj projekt dobio svoj nastavak u okviru školske Učeničke zadruge Strossmayer. Na 31. smotri učeničkih zadruga u Vinkovcima u listopadu 2019, učenica naše škole Morena Vučković prezentirala je ovaj projekt pod mentorstvom profesorice Antonije Bilić“, objašnjava ravnatelj i dodaje kako je svojevrsni, logičan dodatak projektu srednjovjekovnog stola iniciran ekološkom proizvodnjom drevne poljoprivredne kulture pira na Školskom poljoprivrednom dobru Ivandvor, koja je 2018. po prvi puta posijana te je dala vrlo dobar urod.

Pir (lat. Triticum spelta) je žitarica srodna puno poznatijoj pšenici. Naziva se još krupnik, dinkel ili spelta. Pir potječe iz Azije gdje se uzgajao još 5.000 godina prije Krista. Proširio se u Europu, a tamo su ga osobito cijenili stari Grci i Rimljani. Danas mu popularnost raste u cijelom svijetu jer je riječ o izvornoj žitarici koja nije promijenjena poput pšenice. Za razliku od pšenice, lakše je probavljiv i nutritivno bogatiji. Gluten u piru ima sasvim druga svojstva od pšeničnog glutena, i ne utječe negativno na zdravlje. Prikladan je za ekološku proizvodnju.

„Pir je iskorišten za novi školski projekt prezentiran krajem prosinca u školi i na Adventskom sajmu u Đakovu, u kojem su učenici i nastavnici prezentirali jela od pira s naglaskom na tjesteninu, za koju su nagrađeni na 13. nacionalnom sajmu tjesteničarstva i natjecanju učenika u spravljanju jela od tjestenine Conpasta u Karlovcu. Projekt je nastavljen u Noći muzeja 31. siječnja 2020. u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera u Đakovu, gdje su učenici i nastavnici priređivali tradicionalna jela i slastice od pira. Iz te bogate aktivnosti, iz niza projekata i priređenih jela, više puta prokušanih i okušanih, nastala je ova kuharica na 52 stranice, a svako jelo uz recept i uputu za pripravu, sadrži i fotografiju gotovog jela“, objašnjava Mirko Ćurić. http://www.tzdjakovo.eu/index.php/hr/aktualno/novosti/item/747-objavljena-srednjovjekovna-dakovacka-kuharica