”Kažu da Zemlja nije naša, našeg domstva,

već pripada i – generacijama svima.

Posudili je od budućeg nam potomstva

i zdravu, čistu dužni je predati njima!”

(MP Filozofija čovjeka)

 

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština UN-a 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje kako bi se ojačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Turistička zajednica Grada Đakova, Dječji vrtić ”Zvrk” i LAG ”Strossmayer” će Dan planeta Zemlje u Đakovu zajednički obilježiti zanimljivom akcijom, u ponedjeljak, 23. travnja 2018. godine u 10:00 sati u Ulici Ivana Pavla II (Korzo).

U ovakve i slične akcije je nužno uključiti i djecu. Njima ostaje ovaj planet, naša Zemlja, najveće bogatstvo koje nitko nije stekao, nego smo ga dobili na korištenje. Svijest o očuvanju okoliša se stječe od malena i tu svijest i ljubav prema prirodi moramo usaditi u naše najmlađe. Zato će djeca iz Dječjeg vrtića ”Zvrk” pokazati što su naučili, te poslati poruke o očuvanju okoliša svima koji se nađu u Đakovu na Korzu u vrijeme programa.

Djeca su ponekad najbolji učitelji i sigurno možemo puno toga od njih naučiti, stoga podržite ovu akciju svojim dolaskom na Korzo u ponedjeljak, 23. travnja 2018. u 10:00 sati, pogledajte što smo Vam priredili, ponesite uspomene, te svi zajedno pokušajmo unaprijediti svijest o očuvanju okoliša.

Planet Zemlja

O prelijepa Zemljo, ljepotom odjevena,
Ti, planeto naša plavih oceana.
Kapicama bijelim pôlima pokrivena,
O predraga Zemljo – životom razigrana.

I pustinje tvoje i doline ravne
I visoka gorja i morske sprudi.
I stepe široke, rascvale, travne
– ti Zemljo bića, bilja i ljudi!

Nek ti rijeke teku vodama bistre,
široka ti polja svud ljepotom cvala.
Nek oluje ziblju valove ti čiste,
Svakom živom stvoru da bi radost dala!

Plovi, nebom plovi, Zemljo naša draga,
Neka Mjesec vječno kraj tebe brodi!
Planeto naša, najvećeg nam blaga,
Nek ti svako biće živi – u slobodi!

(Pjesma br. 503 od ukupno 505 iz neobjavljene
knjige – MP Philosophia naturalis)

 

Izvor:www.tzdjakovo.eu