Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak, 25. rujna 2020., prilikom svog posjeta Brodsko-posavskoj županiji nazočila potpisivanju i uručivanju 29 novih ugovora u vrijednosti od 9,4 milijuna kuna iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja za ulaganja u tovno govedarstvo za korisnike na području pet slavonskih županija te je otvorila dječji vrtić u Sibinju i 11. Kongres pilanara jugoistočne Europe koji se održava u Slavonskom Brodu.

Potpisivanjem i dodjelom novih ugovora za ulaganja u tovno govedarstvo istaknuta je važnost ovog sektora te značaj za područje na koje se odobrena potpora odnosi. Riječ je o 19,1 milijun kuna investicija u tovno govedarstvo i Slavoniju, kolika je ukupna vrijednost projekata za koje su dodijeljene nove potpore.  Samo za Brodsko-posavsku županiju ukupno je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno više od 805 milijuna kuna, isplaćeno je 545 milijuna kuna te je ugovoreno 495 investicijskih projekata.

Jedan od takvih projekata je i izgradnja dječjeg vrtića u Sibinju koji je ministrica danas otvorila, a čime će se osigurati predškolski odgoj za čak 54 djece i otvoriti 10 novih radnih mjesta. Provedba projekta doprinijet će jačanju konkurentnosti sustava odgoja i obrazovanja na području općine te usklađenosti sustava odgoja i obrazovanja s potrebama lokalne zajednice i tržišta rada.  Europskim sredstvima financirana je izgradnja, rekonstrukcija i opremanje dvjestotinjak dječjih vrtića i jednog dječjeg igrališta u ruralnim područjima ulaganjem u vrijednosti većoj od milijardu kuna.

„U Brodsko-posavskoj županiji ukupno je 12 ovakvih projekata za koje smo ugovorili potporu u vrijednosti 57,6 milijuna kuna. Nama u Ministarstvu poljoprivrede važna su i ovakva ulaganja koja na prvi pogled nemaju direktne veze s poljoprivredom. Naš cilj i cilj Vlade Republike Hrvatske je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima na čemu intenzivno radimo kreiranjem mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije“izjavila je ministrica Vučković. 

Ministrica je svečano otvorila i Kongres pilanara koji se po 11. put održava u Slavonskom Brodu. Riječ je o tradicionalnom skupu u resoru šumarstva koji je jedinstvena prilika za razmjenu znanja, stavova i mišljenja. „Bilo mi je važno poslati poruku da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske nastavlja poticati drvnu industriju i da je svjesna izvanrednih okolnosti u kojima se našla uslijed širenja epidemije COVID-19, zato su donesene i mjere pomoći namijenjene isključivo poduzetnicima iz područja ovih djelatnosti. Podršku razvoju i dalje će pružati Ministarstvo poljoprivrede kroz za sada predložene mjere pomoći kao što su intervencije u okviru zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021. do 2027. u vrijednosti 320 mil. kuna, programi u okviru Mehanizma za otpornost i oporavak u vrijednosti 75 mil. € te bespovratna sredstava u novom proračunskom razdoblju 2021. – 2023.“  istaknula je ministrica prilikom otvorenja. 

Na temelju godišnjih programa potpore male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja od 2016. do 2019. dodijeljeno je ukupno 144 mil. kuna za sufinanciranje 283 investicijskih ulaganja. Također u okviru Programa ruralnog razvoja RH, za „šumarske mjere“ ukupno je raspisano natječaja u vrijednosti od 937 mil. kuna, a donesene su odluke/sklopljeni ugovori za sufinanciranje 462 ulaganja za što je ukupno odobreno/ugovoreno 571  mil. kuna

Svoj posjet Brodsko-posavskoj županiji ministrica Vučković je zaključila posjetom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Stjepan Vučković iz Prnjavora koje se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom s fokusom na tovno govedarstvo i preradu mlijeka. Pomoću pet bespovratnih potpora ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja ovaj OPG je nabavio potrebnu mehanizacije i opremu za tovno govedarstvo, proširio osnovno stado  te osigurao usjeve, životinje i biljke.  

Slika /slike/Priopcenja/BPZ.png
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika