HEP nastavlja ulagati u razvoj informatičkog obrazovanja u Hrvatskoj, a ove godine donira čak 100 novih računala osnovnim školama. 

Već četvrtu godinu i po peti put, Hrvatska elektroprivreda pokreće akciju kojom nastoji opremiti što više osnovnih škola računalnom opremom te na taj način pridonijeti razvoju informatičkog obrazovanja. Dosad su provedene četiri akcije, tijekom kojih je HEP osigurao donacije 150 novih računala za učenike 43 osnovne škole diljem Hrvatske. Nakon ovogodišnje donacije, ukupna vrijednosti doniranih računala iznosit će više od milijun kuna. 

Prema podacima Međunarodnog udruženja za vrednovanje obrazovnih postignuća (ICILS) u Republici Hrvatskoj na jedno računalo u školi dolazi čak 26 učenika. Spoznaja o poraznim rezultatima istraživanja potakla je Sektor za tržišnu i marketinšku strategiju HEP-a d.d. da osmisli projekt kojim će pridonijeti razvoju boljih uvjeta informatičkog obrazovanja u hrvatskim osnovnim školama. Tako se rodila ideja za pokretanje akcije „Za naše male genijalce“.
Akcijom HEP školama, koje nemaju adekvatnu informatičku opremu, već nekoliko godina donira nova računala. Sve osnovne škole u Hrvatskoj pozivaju se da se prijave na nagradni natječaj i snime video kojim će predstaviti ono najbolje iz svoje škole i kraja iz kojeg dolaze te pojasniti zašto su baš njima potrebna računala. U dosadašnjim akcijama odaziv je bio izrazito velik, više od 300 prijava, a računala su donirana u Vukovar, Novsku, Metković, Vojnić, Zagvozd, Habjanovce, Slunj, Šibenik, Stankovce i mnoga druga mjesta gdje su osnovne škole imale nedostatan broj računala u odnosu na broj učenika ili je postojeća oprema bila zastarjela.

HEP je i ove godine, s ciljem da pomogne u opremanju što više osnovnih škola računalima te da senzibilizira javnost o stanju informatičke opreme u hrvatskim školama, pokrenuo akciju „Za naše male genijalce – runda peta“. Nakon provedenog natječaja, ukupno 100 novih računala, u vrijednosti od pola milijuna kuna, bit će donirano osnovnim školama.

Natječaj je otvoren do 4. svibnja, a sve potrebne informacije za prijavu zainteresirane škole mogu saznati na genijalci.hep.hr

Izvor: www.hep.hr