Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, sudjelovao je na 4. Dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni koji se održao u gradu Ningbu od 6. do 8. lipnja 2019. godine. Dijalogom se promiče suradnja Kina „17+1“ na raznim područjima i unaprjeđenje međunarodne trgovine sa zemljama srednjoistočne i istočne Europe (CEEC). Na Dijalogu se raspravljalo o razvoju carinsko-poslovnog partnerstva, poboljšanju prekogranične trgovine, pojednostavljenju i usklađivanju procedura.

Iako Europska komisija u ime cijele Europske unije pregovara o trgovinskim odnosima, carinskom režimu i razmjeni certifikata za proizvode životinjskog podrijetla, velik broj zemalja članica istovremeno bilateralno pregovara s Kinom jer za Kinu Europska unija nije jedno tržište, već tržište 28 različitih zemalja. Kako bi zaštitila svoje interese i osigurala razvoj svih sektora prerađivačke i prehrambene industrije Hrvatska je samostalno krenula u pregovore.

Cilj ministrovog posjeta Kini bilo je i ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka poljoprivrednih proizvoda – poglavito za meso i mesne proizvode, svježu tunu i med, što je bila tema bilateralnog sastanka ministra Tolušića sa zamjenikom ministra nadležnog za carinska pitanja Wangom Lingjunom, koji u ime kineske vlade pregovara o uvozu poljoprivrednih proizvoda u Kinu. Bilateralni sastanak bio je vrlo operativan te su dogovoreni daljnji načini razmjene informacija s ciljem ubrzanja procedura i jačeg razvoja vanjsko-trgovinske razmjene poljoprivredno prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Kine. Naime, hrvatskim proizvođačima mesa i mesnih proizvoda te meda i proizvoda od meda zanimljivo je kinesko tržište, pa je ministar Tolušić naglasio važnost što skorijeg pozitivnog rješavanja naših zahtjeva za pokretanjem procedure usklađivanja veterinarsko zdravstvenih uvjeta RH i Kine za te skupine proizvoda. Na sastanku je istaknuto unaprjeđenje odnosa dviju zemalja, posebno nakon službenog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Republici Hrvatskoj u travnju, kada je kineski premijer novu eru odnosa između Hrvatske i Kine nazvao „dijamatnim razdobljem“. Na kraju  bilateralnog razgovora, ministar Tolušić je napomenuo da sljedeći tjedan u službeni posjet Hrvatskoj dolazi kineski ministar poljoprivrede i ruralnih poslova Han Changfu, a u uzvratni posjet ministar je pozvao i zamjenika ministra za carinska pitanja Wanga Lingjuna.
 „Na Ministarstvu poljoprivrede je da ukloni izvozne barijere, upravo to i radimo. Za plasman mesa peradi i svinja u Kinu nužni su posebni certifikati, a preduvjet njima je postizanje i održavanje dobrog zdravstvenog statusa životinja na hrvatskim farmama te visokih standarda sigurnosti hrane u objektima koje Hrvatska nedvojbeno ima. Kina je ogromno tržište koje pokazuje veliki interes i za naše meso i ribu, a naš je posao da osiguramo preduvjete za izvoz. Dalje je na tržištu, odnosno na našim proizvođačima, a naša je mesna industrija za izvoz svakako zainteresirana. Kada bismo osigurali izvoz svinjskih nogica, glava, kostiju vrata i sl. na kinesko tržište, gledajući samo na bazi od oko 500.0000 komada svinja koje se kolju u našim najvećim klaonicama, povećali bismo izvoz u Kinu na količinu od oko 6.000 tona i 7 milijuna eura, što je povećanje izvoza od 200% te se izjednačili s uvozom prehrambenih proizvoda iz Kine.
– izjavio je ministar Tolušić po povratku iz Kine.
 Podsjećamo, kineska delegacija boravila je u Hrvatskoj u travnju ove godine kada je, između ostalog, potpisan i Protokol o suradnji kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane. Ministar  Tolušić je, pri potpisivanju Protokola, najavio da će se na kineskom  tržištu uskoro naći i hrvatsko meso i svježa tuna. Naime, hrvatske kompanije zainteresirane su za izvoz mesa i proizvoda od mesa iz Hrvatske pa se radi na intenziviranju postupka za odobrenje izvoza u Kinu, za što postoji i veliki interes kineskih kompanija.

Ministar Tolušić sudjelovao je na Forumu o suradnji Kine i zemalja srednje i istočne Europe, kojem je prethodio sastanak voditelja delegacija sa zamjenikom premijera Kine, Huom Chunhuom. Kao jedan od visokih uzvanika na Forumu, ministar Tolušić je održao govor (video u prilogu). Na marginama Foruma ministar se susreo s Alenkom Bratušek, zamjenicom premijera Republike Slovenije, zamjenikom slovačkog premijera Richardom Rasijem i Filipom Vujanovićem, bivšim predsjednikom Crne Gore.
Tijekom boravka u Kini ministar Tolušić posjetio je i najprometniju luku na svijetu, luku Ningbo,  u sklopu koje djeluje Centar carinske tehnologije s 5 najmodernijih laboratorija u kojima se, između ostalog, testiraju prevozi li se u kontejnerima roba koja je potencijalna opasnost za zdravlje životinja i ljudi. Svoj posjet Kini ministar je završio obilaskom sajma „China – CEEC Expo“ na kojem se predstavilo 20-tak izlagača iz Hrvatske (vino, sir, riba, maslinova ulja, prirodna kozmetika, namještaj, i sl.). https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/ministar-tolusic-u-kini-dogovorio-ubrzanje-postupaka-odobravanja-izvoza-hrvatskog-mesa-ribe-i-meda-sljedeci-tjedan-u-hrvatsku-dolazi-kineski-ministar-poljoprivrede-han-changfu/1498