Lokalna akcijska grupa ”Strossmayer” je u siječnju 2018. godine uspješno prijavila projekt pod nazivom ”Društveni kutak 60+” na Poziv za prijavu projekata usmjerenih unapređenju kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici za 2018. godinu, od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te su za provedbu projekta odobrena tražena sredstva. Partneri na projektu su Općina Viškovci i Udruga žena ”Cicika” iz Satnice Đakovačke.

Projekt će se provoditi na području Općine Viškovci. Ciljne skupine koje će biti obuhvaćene projektom su osobe koje imaju više od 60 godina starosti, koje su usamljene i koje nemaju društvenih aktivnosti. U projekt će se uključiti 40 osoba, od toga 15 muških osoba i 25 ženskih osoba. Područja djelovanja projekta prvenstveno su usmjerena na starije osobe kako bi im se unaprijedila kvaliteta života i kako bi ih se privuklo da se socijalno uključe i ostvaruju svoje potencijale bez osjećaja nepripadnosti te kako bi ostali aktivni i sastavni dio društva. Projektom će se zaposliti dvije dugotrajno nezaposlene ženske osobe iz marginaliziranih skupina što je i dodatna svrha ovoga projekta.

Općina Viškovci osigurati će fiksni novčani iznos tokom svih osam mjeseci provedbe projekta i  osigurati će besplatni prostor za odvijanje aktivnosti. Udruga žena ”Cicika” svojim velikim rasponom kreativnih, edukacijskih, tradicionalnih i zabavnih radionica omogućiti će besplatne radionice za korisnike projekta, svojim iskustvo u području djelovanja – briga za starije osobe, omogućiti će nesmetano odvijanje aktivnosti i kao krajnji rezultat zadovoljstvo korisnika. Udruga BMV (bežična mreža Viškovci) osigurati će besplatne radionice u smislu pokretanja ili jačanja informatičke pismenost kod krajnjih korisnika.

Projekt će kroz različite aktivnosti (kreativne, edukacijske, zabavne i ostale) direktno doprinositi ostvarenju ciljeva. Radionice su osmišljene na način koji će ih ispunjavati i time ih odvratiti od svakodnevice te pobuđivati želju i davati istančanu volju za ponavljanjem doživljenog. Aktivnosti će na jednostavan, zabavan i motivirajući način ciljanu skupinu poticati da se spontano izraze i dožive nešto što dugo vremena nisu doživjeli – osjećaj vrijednosti i važnosti u društvenom dijelu zajednice. Potrebno im je omogućiti da im starost, barem dijelom, bude dostojanstvena te da u nijednom pogledu ne osjete socijalnu isključenost. U skladu sa psihofizičkim mogućnostima korisnika jačati će se samopoštovanje i samopouzdanje, potaknuti će se veća komunikacija među korisnicima, uključiti će ih se u aktivnosti rasprave i komentiranja kako bi im se pomoglo u svim problemima koji ih zaokupljuju. Tijekom provedbe projekta u trajanju od 8 mjeseci dugotrajno nezaposlene ženske osobe vratiti će se na tržište rada što dovodi do povećanja kvalitete života i do novog iskustva što će ih činiti konkurentnijima na tržištu rada i omogućiti im povećanje održivosti na tržištu rada.