Završena je provedba i isplaćena cjelokupna potpora za još jedan projekt odobren putem 3. Natječaja LAG-a ,,Strossmayer“ za tip operacije 1.1.4. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” sukladan tipu operacije 6.3.1. PRR RH, iz Lokalne razvojne strategije LAG-a ,,Strossmayer“. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u ožujku 2021. godine  isplatila je cjelokupan iznos potpore od 111.382,50 kn (kunska protuvrijednosti 15.000 EUR) za projekt prijavljen na 3. LAG Natječaj naziva “Osuvremenjivanje poljoprivredne mehanizacije” nositelja projekta OPG Unterajner Bušić Tamara.

OPG Unterajner Bušić Tamara malo je poljoprivredno gospodarstvo koje trenutno posjeduje voćnjak višanja na površini nešto manjoj od 1,5 hektara zemljišta. Njihovo je gospodarstvo relativno mlado, osnovano je u 2016. godini. Upravo te godine, odlučili su krenuti u samostalnu proizvodnju ove voćarske kulture kojom se njihova šira obitelj bavi već skoro 20 godina.

Zbog tog obiteljskog kontinuiteta u proizvodnji ove specifične poljoprivredne kulture stekli su određena znanja i iskustva koja su im bila temelj i ohrabrila ih za pokretanje vlastite poljoprivredne proizvodnje. OPG je kupilo 1,5 hektara poljoprivrednog zemljišta na i njemu je zasađen nasad od 700 voćaka višnje. U međuvremenu su svoj mladi nasad odlučili uključiti u nešto izazovniju ekološku proizvodnju ove kulture s obzirom da domaće i međunarodno tržište sve više prepoznaje, stimulira i potražuje prehrambene proizvode iz ekološke proizvodnje.

OPG Unterajner Bušić Tamara je do dodjele sredstava ostvarenih putem 3. Natječaja LAG-a ,,Strossmayer” bilo u velikom deficitu s poljoprivrednom mehanizacijom. To je bila ogromna prepreka u svakodnevnom radu u nasadu jer je nekakvu ekonomsku, ali i ekološku, optimizaciju bez kvalitetnije mehanizacije bilo jako teško postići. Nositeljica projekta Tamara Unterajner Bušić je istaknula da su im dobivena sredstva putem LAG Natječaja koja su omogućila kupnju malčera i traktora bila snažan vjetar u leđa, te sada OPG može razmišljati i o značajnijem proširivanju svog nasada i ekološke poljoprivredne proizvodnje.