Come Along! program pokrenut je sredinom 2020. godine kao dodatna aktivnost projekta Smart Rural 21 (SR 21), nakon velikog interesa za poziv za sela sudionike (na projekt je bilo pristiglo 736 prijava iz 25 država članica EU).

SMART RURAL 21 dvoipolgodišnji je projekt koji podržava Europska komisija (DG AGRI) s ukupnim ciljem promicanja i nadahnuća sela za razvoj i provedbu pristupa i strategije razvoja koncepta pametnog sela u cijeloj Europi. Projekt je započeo u prosincu 2019. godine, a završit će u lipnju 2022. godine.


Cilj pokretanja Come Along! programa bio je omogućiti što većem broju zainteresiranih sela/zajednica  sljedeće „Smart Village” putovanje i aktivnosti u okviru projekta Smart Rural 21.

Osječko-baranjska županija kao nositelj u suradnji s LAG-om „Strossmayer“ u navedeni program prijavila je područje zapadne Đakovštine kojoj pripadaju općine Drenje, Levanjska Varoš, Satnica Đakovačka i Trnava.

Ukupno 185 sela/zajednica registrirano je za članstvo u programu Come Along! iz 23 države članice EU i 2 zemlje koje nisu članice EU. Mnoga od ovih sela/zajednica aktivno sudjeluje u nekoliko aktivnosti u projektu Smart Rural 21.


Među 19 sela/zajednica Come Along! programa koje su u zadanom roku (do kraja siječnja 2021. godine) izradile vlastite strategije pametnog sela nalaze se i tri općine s područja Osječko-baranjske županije: Drenje, Satnica Đakovačka i Trnava.

Slijedom toga naše tri općine odnedavno su dobile i svoju vanjsku vidljivost u okviru Smart Rural 21 projekta, odnosno Come Along! inicijative, na web stranicama:

Navedenim općinama i LAG-u Strossmayer omogućeno je i neposredno sudjelovanje na događanjima koja se organiziraju u sklopu provedbe projekta SMART RURAL 21. U ovom treuntku radi se o dvije vrste događaja:  

  1. „Smart Village Academy“

U okviru projekta Smart Rural 21 organizirana su do sada dva internetska događaja Smart Rural Academy, u kojima je sudjelovalo više od 100 predstavnika sela (od 21 sudionika i sela Come Along!), članova osnovnog tima Smart Rural 21 i nacionalnih stručnjaka. Glavna svrha sastanaka bila je nadahnuti sudionike kroz predstavljanje i raspravu o inovativnim rješenjima iz ruralnih zajednica širom Europe, u skladu sa specifičnim tematskim interesom sudionika.

  1. „Smart Café“

„Smart Café“ internetski događaji organizirani su za odabrane Smart Rural 21 zajednice i Come Along! sela/zajednice. Domaćini svakog „Kafića“ su predstavnici lokalne zajednice koji govore o pristupu zajednice ‘pametnim selima’, angažmanu zajednice, nadahnjujućim inicijativama i mnogo više. Tijekom „Smart Café“ događaja predstavnici sela mogu neformalno raspravljati o idejama, pristupima i pitanjima koja ih zanimaju u vezi s određenim temama.

http://www.obz.hr/index.php/component/k2/item/2262-drenje-satnica-dakovacka-i-trnava-izradile-pametne-strategije