Nepravilna prehrana karakterizirana je unosom povećane količine energije, soli i šećera, te zasićenih masnih kiselina, a ima negativan utjecaj na zdravlje i životni vijek u Europskoj uniji (EU) i RH. Povećanje kroničnih nezaraznih bolesti, naročito krvožilnih i srčanih bolesti također se odražava i na visoke troškove zdravstvene zaštite što predstavlja ekonomski teret za EU. Porast prekomjerne tjelesne mase i pretilosti kod djece je ozbiljna prijetnja koja traži usklađeno djelovanje zemalja članica. Kako bi unaprijedili prehranu, potrebno je napraviti mogućnosti jednostavnog izbora nutritivno povoljnije i izbalansirane hrane, te provesti reformulaciju prehrambenih proizvoda kao važan način doprinosa tome. Navođenje hranjivih vrijednosti hrane na deklaracijama pruža informacije potrošačima i pomaže im u zdravijem izboru. Zakonodavstvo EU o informiranju potrošača o hrani je kroz Uredbu 1169/2011 reguliralo navođenje tih podataka na deklaraciji proizvoda. Dodatno dobrovoljno označavanje proizvoda, kao što su na primjer simbol Ključanice (Keyhole), ili Srca (Heart simbol), te hrvatski jamstveni žig „Živjeti zdravo“ pokazuju pozitivno djelovanje na potrošače i stimuliraju prepoznavanje i veći izbor ovih proizvoda od strane potrošača.
Jedna od pet komponenata Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ čini modul Zdravlje i prehrana, kojeg su ustanovili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, a kao projekt je u sklopu Europskog socijalnog fonda.
Svrha komponente Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ Zdravlje i prehrana te projekta je dodjela Jamstvenog žiga „Živjeti zdravo“ koji je usmjeren kako proizvođačima, tako i potrošačima. Jamstveni žig ‘’Živjeti zdravo’’ namijenjen je poticanju proizvodnje, nuđenja i prepoznavanja nutritivno povoljnih proizvoda i proizvodnih tehnologija, poticanju stvaralaštva, kreativnosti, izvornosti, reformulacije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencije, a u svrhu provođenja pravilne prehrane. Cilj je dodjelom jamstvenog žiga pojedinim proizvodima informirati potrošače i dati im mogućnost da izaberu hranu čiji je sastav preporučljiv za pravilniju prehranu. Žig „Živjeti zdravo“ istaknut na ambalaži nalazit će se na provjerenim, zdravstveno ispravnim proizvodima, koje su analizirali stručnjaci HZJZ prema po posebno razrađenim kriterijima i Uredbi o informiranju potrošača o hrani br.1169/2011. Kriterijima je propisana količina makronutrijenata, odnosno preporuka da sadrži manje masnoća (posebno zasićenih), primjeren sadržaj bjelančevina, više vlakana, te smanjenu količinu soli i šećera, nego namirnica iz iste kategorije koja nema dodijeljeni znak. Hrana koji nosi jamstveni žig „Živjeti zdravo“ prikladna je za sve zdrave pojedince – odrasle, tinejdžere i djecu. Jamstveni žig se ne odnosi na svježe voće i povrće, koji su sastavni dio svakodnevne prehrane. Proizvodi namijenjeni djeci do treće godine života nisu obuhvaćeni. Predviđenim aktivnostima želi se potaknuti i proizvođače da razvijaju ili reformuliraju proizvode prema preporukama kriterija, te na taj način doprinesu edukaciji građana o pozitivnim utjecajima zdravih stilova života., Jamstveni žig “Živjeti zdravo“ je besplatan i dodjeljuje se na vremenski period od tri godine.

Zivjeti-zdravo-Kriteriji-za-hranu