Dio je projekta i bazen uz jezero, hotel planiran u Podgorju, u društvenom domu. Ukupna je to investicija od 14 milijuna kunaDRENJE

Velikom vodenom, turističkom, izletišnom, sportsko-rekreativnom bogatstvu kao što je jezero Borovik, najveća akumulacija u ovom dijelu Hrvatske koju je vodna zajednica 1978. izgradila kako bi regulirala tok, slijev Vuke, Općina Drenje, na čijem se prostoru nalazi najveći, atraktivni dio jezera, dok je manjim dijelom u Općini Levanjska Varoš, želi dati nove mogućnosti, nove sadržaje, novu vrijednost, a koji bi dali pečat i nove prilike toj jedinici lokalne samouprave.Za ovo omiljeno izletište ne samo Đakovštine nego i puno šire, kao i omiljeno mjesto (sportskih) ribiča, domaćih i stranih, potom rekreativaca, ljubitelja prirode i dr., Općina Drenje izradila je projekt plaže na Boroviku, kao i bazena s pomoću pontonskih elemenata, a u 2,5 kilometara zračne linije od akumulacije udaljenom selu Podgorju projekt hotela kao sadržaja koji bi s tako opremljenim jezerom činio atraktivnu destinaciju.

Bazen od pontonaca- Dugo smo razmišljali što ćemo s jezerom pa smo, vrlo je bitno i to je prvi korak, 2018. od Hrvatskih voda, koje gospodare njime, ishodili suglasnost za korištenje javnog vodnog dobra akumulacije Borovik za odmor i rekreaciju. Drugi korak bio je da Općina svoje ideje oko Borovika pretoči u projekt, pa smo išli u izradu projektne dokumentacije za uređenje obale jezera i ona je gotova – kaže načelnik Drenja Slavko Dešić. Prema projektnoj dokumentaciji, uređenje je to obale, njezinih najatraktivnijih 287 metara uz ugostiteljski objekt Camp Borovik koji jezeru daje dodatnu vrijednost uslugom i sadržajem. Uređena plaža od Campa išla bi idućih 300-tinjak metara sve do betonske ploče za kupače.

– Tih 300 metara je u projektu, a plan je uređenje plaže i postavljanje bazena za kupače i veza za čamce. Punio bi se vodom iz jezera, a izrada je od pontonskih elemenata koji se slažu kao lego-kocke. Elementi bi služili i za šetnicu, širine 2,2 metra, kao i za sunčanje – dodaje Dešić. Plaža bi bila uređena od kamenih oblutaka, koji bi činili završnu oblogu plaže. Dešić kaže kako bi bila opremljena suncobranima i malim spremištima u koja se mogu spremati ležaljke i sl. Ukupno je riječ o površini od 3430 četvornih metara. Nadalje, bazen za kupače imao bi dimenzije 29,4 puta 22,8 metara. “Ima mogućnost proširenja jer sustav pontona može se slagati kako želite”, kaže Dešić. Bazen je lociran ispod ugostiteljskog objekta Camp Borovik.

U mjesnom domuFinancijska strana tog projekta bruto, s PDV-om, iznosi 5.625.000 kuna.

– Pred nama je sada da financijski zatvorimo tu zanimljivu ideju s Borovikom. I župan Ivan Anušić izrazio je želju da Županija pomogne oko realizacije ove ideje – kaže načelnik Dešić. Općina Drenje paralelno s tim projektirala je i hotel u susjednom selu Podgorju, gdje je najbliža čestica, nekretnina u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. Riječ je o društvenom domu u centru Podgorja, za koji je plan adaptacija i proširenje za potrebe hotelskog objekta koji bi nadopunjavao sadržaje na Boroviku jer jezero sada smještajnih kapaciteta nema.

– Zašto baš Podgorje, selo za koje čak ni mnogi u Đakovu nisu nikada čuli? Osim što smo bili vođeni prvom općinskom nekretninom u blizini Borovika jer na akumulaciji ništa nije naše, općinsko – jezerom gospodare Vode, a okolni prostor u vlasništvu je RH, želimo da projektom hotela Podgorje živne, tu je i netaknuta priroda, oko tri kilometra od jezera do njega idealna su prilika za šetnice, biciklističku stazu i sl., a sve su to elementi koje današnji, interaktivni turist u kontinentalnoj destinaciji želi imati – kaže Dešić. Hotel u Podgorju bruto je investicija od 8.250.000 kuna, pa je pred Općinom zadaća kako i to financijski zatvoriti.

Svojevremeno je planirano za natječaj Održivi razvoj prirodne baštine.

Hoće li taj natječaj ponovno ići, zasad nije poznato, no Općina računa na brojne domaće i EU natječaje koji imaju pozicije za dobre ideje, a plan Općine za Borovik to zasigurno jest.

Suzana Župan

Izvor: glas-slavonije.hr