Postavljamo temelje za zaokret trendova poljoprivredne proizvodnje. Izglasan je Zakon o OPG-ima o kojem već dugo govorimo i koji će po prvi puta urediti status OPG-a koja su temelj očuvanja naših ruralnih prostora i naše poljoprivredne proizvodnje, kaže Tolušić.

Nakon Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi i Zakona o poljoprivrednom zemljištu, imamo i Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Sabor je izglasao Zakon koji prvi puta utvrđuje jasnu razliku između OPG-a, definira što su samoopskrbna gospodarstva, a što ona koja proizvode za tržište, ali nikom ne ukida prava na izravna plaćanja i trženje svojih proizvoda.

Svrha ovog zakona je usmjeriti OPG-ove na daljnji razvoj vlastitih kapaciteta kako u proizvodnji tako i pružanju usluga, olakšati im profesionalizaciju na sve zahtjevnijem tržištu. Između ostalog, Zakon uređuje da su proizvodni resursi OPG-a koji su neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i koji su glavni izvor sredstava za život zaštićeni od ovrhe kao i imovina nužna za obiteljski život i stanovanje članova OPG-a.

Napokon Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu

Kroz zakon se daje i mogućnost da u radu na sezonskim i povremenim poslovima što se obavljaju na OPG-u smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa, a omogućit će i daljnje smanjenje administrativnih i fiskalnih barijera.

Postavljamo temelje za zaokret trendova poljoprivredne proizvodnje. Izglasan je Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima o kojem već dugo govorimo i koji će po prvi puta urediti status obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su temelj očuvanja naših ruralnih prostora i naše poljoprivredne proizvodnje. Održavamo radionice za jedinice lokalne samouprave koje će dodjeljivati državnu zemlju poljoprivrednicima po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji je tjedan dana na snazi“, rekao je ministar Tomislav Tolušić jučer u Vodicama.

Izvor:www.agroklub.com