Komora je predložila da se najveći dio od 43 milijuna kuna potpora usmjeri na smanjenje zaliha kroz destilaciju viškova vina, uz potporu od pet kuna po litri na bazi od 11 posto alkohola, rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) zatražila je od Ministarstva poljoprivrede izmjenu tzv. “vinske omotnice” kako bi se pomoglo vinogradarsko-vinarskom sektoru i to tako da se najveći dio od 43 milijuna kuna potpora usmjeri na smanjenje zaliha kroz destilaciju viškova vina, objavili su u četvrtak iz HGK.

Napominju da je kriza uzrokovana koronavirusom snažno pogodila i vinogradarsko-vinarski sektor te su stoga predložili izmjene Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, tzv. “vinske omotnice”.

Anketa koju je provela Komora u sklopu Udruženja vinarstva HGK pokazuje da je trenutno problematičan plasman 50 do 60 posto zaliha vina, a za prvih šest mjeseci očekuje se pad prodaje i do 80 posto.

“Komora je predložila da se najveći dio od 43 milijuna kuna potpora usmjeri na smanjenje zaliha kroz destilaciju viškova vina, uz potporu od pet kuna po litri na bazi od 11 posto alkohola. Minimalna prijava za destilaciju bila bi pet tisuća litara, maksimalna do 30 posto zaliha. Ostatak bi se koristio za krizno skladištenje“, rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Gomilanje zaliha vina 

Napominje i da prijedlog uključuje i povoljnu kreditnu liniju za vinare kroz HBOR i Hamag-Bicro, uz prihvatljive instrumente osiguranja i kamate, ročnost od pet godina i poček od godinu dana.

Iz HGK napominju kako su smanjena potrošnja, zalihe koje su na najvišoj razini od 2009., dodatne uvozne carine na europska vina u SAD-u kao glavno tržište EU te pandemija značajno destabilizirali tržište vina u EU, a to se preslikalo i na hrvatsko tržište.

Smanjenje opće potražnje, blokada Horeca kanala i izostanak prave turističke sezone kao značajnog generatora potrošnje te poteškoće u plasmanu u članice EU i treće zemlje, drastično će smanjiti potrošnju vina, upozoravaju iz Komore, napominjući kako gotovo sve vinarije više od 70 posto svoje prodaje realiziraju kroz turističku sezonu.

Trenutno se gomilaju zalihe vina, što je posebice izraženo kod većih i velikih proizvođača vina, a zbog toga se onda javlja i manjak skladišnih kapaciteta, upozoravaju iz HGK.

Pad prodaje oko 80 posto 

Navode i kako likvidnost vinara i vinogradara ubrzano slabi, što dovodi u pitanje financiranje tekuće proizvodnje vina i grožđa te otkup grožđa berbe 2020. od kooperanata.

“Za prvih šest mjeseci ove godine procjenjuje se pad prodaje za oko 80 posto, što neće biti moguće nadoknaditi u drugoj polovini godine”, ističu iz Komore, upozorivši da bi se brojne vinarije mogle naći na rubu održivosti zbog pada cijena i blokade prodaje te bez pomoći države.

Iz HGK još podsjećaju da je EK izmijenila zakonodavni okvir koji omogućuje primjenu izvanrednih mjera za vinarstvo i vinogradarstvo.

Izmjenama Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023. godina omogućila bi se primjena izvanrednih mjera potpore za stabilizaciju tržišta vina – Destilacija vina u slučaju krize i Potpora za krizno skladištenje vina. 

Nacionalni program temeljni je dokument koji utvrđuje kako se i zašto koriste sredstva namijenjena sektoru vinarstva i vinogradarstva iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda, navodi se u priopćenju.

Izvor: agroklub.com