Potpora EU, udvostručena doprinosima država članica, primjenjivat će se na nacionalne pčelarske programe koji počinju 1. kolovoza 2019. i traju do 31. srpnja 2022.

Europska komisija osigurat će 120 milijuna eura za pčelarski sektor u EU u iduće tri godine kako bi podržala njegovu ključnu ulogu u poljoprivredi i okolišu. To predstavlja povećanje od 12 milijuna eura u odnosu na potporu koja se pruža za razdoblje od 2017. do 2019. godine.

Povjerenik EU za poljoprivredu Phil Hogan izjavio je: “Pčelarstvo je važan dio poljoprivredno-prehrambenog sektora EU, pomažući u očuvanju radnih mjesta u našim ruralnim područjima. Pčele su također od vitalne važnosti za održivost naše poljoprivrede i zdravih ekosustava. Treba pozdraviti činjenicu da Zajednička poljoprivredna politika, djelujući u sinergiji s drugim ključnim europskim i nacionalnim fondovima, sada pruža snažnija sredstva za podršku ovom sektoru.”

Potpora se počinje primjenjivati 1. kolovoza 2019.

Potpora EU, udvostručena doprinosima država članica, primjenjivat će se na nacionalne pčelarske programe koji počinju 1. kolovoza 2019. i traju do 31. srpnja 2022. Ovi programi osmišljeni su na nacionalnoj razini u suradnji sa sektorom s ciljem poboljšanja uvjeta pčelarstvu i marketingu njihovih proizvoda. Mjere uključuju, primjerice, obrazovanje pčelara, potporu pokretanju pčelarstva, borbu protiv parazita koji štete košnicama te istraživanja ili mjere za poboljšanje kvalitete meda.

U 2018. godini, EU je imala više od 17,5 milijuna košnica podijeljenih na više od 600.000 pčelara. Pčelarstvo se prakticira u svim državama članicama EU, a Europska unija je drugi najveći proizvođač meda na svijetu. Kolonije pčela nužne su za poljoprivredu i okoliš, čime se osigurava reprodukcija biljaka oprašivanjem, a pčelarstvo sudjeluje u razvoju ruralnih područja. https://www.agroklub.com/pcelarstvo/europska-komisija-povecava-potporu-sektoru-pcelarstva-eu-za-12-milijuna-eura/51682/