Cilj te mjere je ublažiti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju klaonice peradi i proizvođači jaja te ublažiti dio gubitaka pretrpljen zbog pandemije koronavirusa.

Europska komisija odobrila je hrvatski program za bespovratne potpore poduzećima u sektoru peradarstva koja su pogođena pandemijom koronavirusa, vrijednom 2,7 milijuna eura (20 milijuna kuna), priopćeno je u utorak iz EK. 

Potpora će biti u obliku izravnih bespovratnih sredstava. Cilj te mjere je ublažiti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju klaonice peradi i proizvođači jaja te ublažiti dio gubitaka pretrpljen zbog pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera koje su uvedene kako bi se ograničilo širenje virusa, navodi se u priopćenju.

Program će biti otvoren poduzećima svih veličina koja djeluju u Hrvatskoj kao registrirane klaonice peradi ili primarni proizvođači jaja, dok će se iznos potpore po korisniku izračunati na temelju povećanja broja smrznute peradi tijekom 2019. i 2020. ili broja jaja proizvedenih u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2020., navodi se dalje.

Komisija je utvrdila da je taj hrvatski program u skladu s uvjetima Privremenog okvira. Konkretno, potpora neće premašiti 1,8 milijuna eura po klaonici i 225.000 eura po poduzeću koje se bavi uzgojem kokoši nesilica; a dodijelit će se najkasnije do 31. prosinca 2021.

Komisija je zaključila da je ta mjera potrebna, primjerena i prikladna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru te je odobrila taj program u skladu s pravilima EU o državnim potporama, zaključuje se u priopćenju.

Izvor: agroklub.com