Drenje, Satnica Đakovačka, Trnava, Levanjska Varoš cjelina su Zapadna Đakovština

ĐAKOVO – Tridesetak sela, koliko ih imaju četiri općine Đakovštine – Drenje, Trnava, Levanjska Varoš i Satnica Đakovačka – moglo bi postati pametnim selima, kako glasi koncept oko kojeg su se te četiri lokalne samouprave okupile na inicijativu Upravnog odjela za ruralni razvoj Osječko-baranjske županije.Za potrebe konkuriranja za koncept Pametna sela okupile su se u Zapadnu Đakovštinu u okviru projekta Smart Rural 21. Uz dodirne točke sinergiju za Pametna sela daju im i međusobne različitosti, specifičnosti. Jer Trnava je, uz ostalo, poznata po vinorodnosti, Drenje po akumulaciji Borovik, Varoš po brdovito-šumskom predjelu punom izvora, a Satnica Đakovačka jedna je od tamošnjih najrazvijenijih općina.Bio je to povod za sastanak načelnika i pročelnika tih općina s pročelnikom županijskog Upravnog odjela za ruralni razvoj Slavkom Marjančevićem, voditeljem Odsjeka za poticanje i provedbu ruralnog razvoja OBŽ-a Dinkom Huisom i predstavnicima LAG-a Strossmayer, u čijim je prostorijama predstavljanje koncepta počelo, a nastavilo se na Boroviku. Koncept Pametna sela i njegovu implementaciju na tim prostorima predstavio je pročelnik Marjančević. To je novi koncept razvoja ruralnog prostora što ga stvaraju ljudi koji pokreću lokalne inicijative i traže praktična rješenja za probleme u svojim sredinama zbog povezivanja sa susjednim selima, općinama i gradovima, pronalazeći zajedničke interese, stvarajući partnerstva koja uključuju jedinice lokalne samouprave, lokalne proizvođače, male poduzetnike, udruge, zadruge i poduzeća, sve koji mogu pridonijeti cilju održiva rasta, gospodarskog razvoja i podizanju kvalitete života u ruralnim prostorima. Najavljen je i javni natječaj za dodjelu nagrada za izradu projektnih ideja Pametna sela na području OBŽ-a, za što je u županijskom proračunu osigurano 200.000 kuna. Najavljeno je i održavanje konferencije Pametna sela – novi koncept ruralnog razvoja tijekom 2020., održavanje tematskih radionica u suradnji s LAG-ovima.Četiri općine Županija je, tj. Upravni odjel za ruralni razvoj kao nositelj, prijavila objedinivši ih u nastup Zapadna Đakovština za Smart Rural 21. U prijavi od 5. svibnja, uz zajedničku projektnu ideju i postojeće projekte koje te općine provode samostalno, posebno je naglašena suradnja OBŽ-a, lokalnih samouprava i LAG-a Strossmayer, da se stvara dodatna vrijednost, sinergija i veći razvojni potencijal.

Marjančević je ponovio da primjena koncepta Pametna sela čini način kojim bi spomenuto ruralno područje odgovorilo na specifične izazove s kojima se suočava i dobilo nove mogućnosti razvoja. Četiri općine ističu nedostatak dobre prometne povezanosti u pojedinim dijelovima, što ograničava sudjelovanje stanovnika u društvenim zbivanjima, njihov potencijal zarade i doprinos gospodarstvu. Bude li Zapadna Đakovština odabrana na natječaju, može računati na stručnu tehničku pomoć u implementaciji pristupa Pametna sela, mogućnost posjeta ostalim sudionicima projekta, razmjenu znanja i iskustva te promociju lokalne sredine na EU razini.
Suzana ŽupanStiglo 736 prijavaVeliko je zanimanje za ovaj projekt – stiglo je 736 prijava iz čak dvadeset i pet država članica diljem Europske unije, a rezultati natječaja bit će poznati već krajem lipnja ove godine. Bira se dvanaest ruralnih zajednica, odnosno sela ili skupina sela, a koje će biti sudionici projekta, uz već pet odabranih.

Na pitanje predstavnika četiriju općina o dobivanju novca za slučaj prolaska, odnosno sudjelovanja u projektu Smart Rural 21., pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Slavko Marjančević odgovorio je da se sudjelovanjem u projektu sredstva ne dobivaju direktno, ali da se stvaraju velike mogućnosti i veliki potencijali za povlačenje novca tijekom sljedećeg programskog razdoblja Europske unije, od 2021. do 2027. godine.

Izvor: glas-slavonije.hr