Vincekovo, Vinkovo kako ga nazivaju u Podunavlju ili Vinceška u Baranji će redovnom vikendom oko blagdana svetog Vinka, 22. siječnja, u slavonsko-baranjske vinograde, vinarije i vinoteke privlači goste koji uživaju u dobrim vinskim kapljicama i zanimljivim tradicijskim običajima.

Ove godine zbog epidemiološke situacije, nažalost, neće biti tradicionalnog obilježavanja blagdana sv. Vinka.

Vinceška FOTO Arhiva TZ BARANJE Dubravko Franjin i Nenad Milić Stivek j.d.o.o 7

Na Martinje slavimo završetak vinogradarske godine, dok na Dan svetog Vinka – zaštitnika vinogradara, vinograda i vina, slavimo njen početak. Blagdan sv. Vinka označava novu vinogradarsku godinu i običaj je na taj dan ići prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Bez obzira na vremenske prilike, vlasnik vinograda dolazi do trsa, odreže tri grančice s tri pupa koje se zatim stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina. Trs s kojeg su odrezane grančice zatim se obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se ukrasi dimljenim kobasicama, špekom i sušenim rebrima koji simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Dan sv. Vinka svake se godine tradicionalno obilježava u Slavoniji i Baranji koje pričaju jednu od najljepših vinskih priča, s nepreglednim vinogradima, gdje su smješteni najveći, najnagrađivaniji i najstariji vinski podrumi u Hrvatskoj. Vina Slavonije i Baranje posljednjih su godina sve atraktivnija i cjenjenija te su itekako konkurentna na europskom tržištu. Regijom dominiraju četiri vinogorja: zapadno ili feričanačko, južno ili đakovačko, sjeverno ili baranjsko te istočno ili erdutsko. Zbog dojmljivog podunavskog položaja, baranjsko i erdutsko vinogorje smatraju se i zavičajem „vina s Dunava“.

Gotovo nema slavonsko-baranjskog vinograda, podruma ili gatora gdje se veselo društvo ne opušta uz glazbu, dobru vinsku kapljicu i gastro delicije ovog kraja, kako bi proslavili Vincekovo. Pridružite im se – dobrodošli su svi! Priuštite si svoju dozu hedonizma koja vas očekuje na istoku. Uživajte u nezaboravnim provodima, vinu i okusima Slavonije i Baranje!

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova