S posebnim zadovoljstvom najavljujemo Vam pokladnu manifestaciju 24. ”ĐAKOVAČKI BUŠARI” koja će se održati 27. i 28. siječnja 2018. godine.

I ove godine organizatori 24. ”ĐAKOVAČKIH BUŠARA” su Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova.

Đakovački bušari po 24. puta oživljavaju pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice našega grada, a mi Vas kao organizator pozivamo da budete dio bušarske povorke i pokladnog veselja.

Sama manifestacija se sastoji od Pokladnog gastro festa – ”Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu” i ocjenjivanja i degustacije kobasice (u dopodnevnim satima) te centralnog događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke (u popodnevnim satima) – 27. siječnja 2018. i Pokladnog jahanja u Selcima Đakovačkim – 28. siječnja 2018.

Centralni događaj će se održati u subotu, 27. siječnja 2018. godine. Povorka će se kretati od Starog DVD-a – prostorija KUD-a ”SKLAD” u ulici Matije Gupca 30 (okupljanje skupina) kroz gradsko Korzo do Trga dr. Franje Tuđmana gdje se povorka zaustavlja da bi gradonačelnik Đakova predao bušarima vlast u gradu i gdje će biti kratko predstavljanje grupa, zatim povorka kreće do gradske nastavno športske dvorane gdje je osiguran zatvoreni topli prostor u kojem će biti poslužena hrana i piće i gdje će se održati prigodan program.

U pokladnoj povorci 24. Đakovačkih bušara očekuje se oko 40-ak skupina. Obuhvaćena je cijela Hrvatska, od područja Kastavštine, Opatije, Omiša, Brista, Kutine, Vrbovca, Vukojevaca, Baranjskog Petrovog Sela, Draža i naravno Đakova i Đakovštine. Na ovogodišnje Đakovačke bušare dolaze nam sudionici iz Mađarske i Slovenije.

Sastavni dio pokladne povorke su naravno i konjanici sa pokladnim jahanjem.

Pozivamo Vas da svojim sudjelovanjem uveličate ovu najveću karnevalsku manifestaciju istočne Hrvatske.

Dobrodošli u Đakovo, srce Slavonije!

Gradonačelnik grada Đakova i predsjednik Turističke zajednice grada Đakova

Marin Mandarić, dipl.oec.

Direktorica TU TZ Grada Đakova

Marija Burek, dipl.oec.

 

Izvor: http://www.tzdjakovo.eu/index.php/hr/aktualno/novosti/item/425-24-dakovacki-busari-program-24th-carnival-event-the-busari-of-dakovo